Artikelen door Dianne van der Veen

 1. Professionals ondersteunen mensen met een beperking die zorg krijgen in de thuissituatie, in het onderwijs, zorgboerderijen, kleinschalige zorginstellingen en gezinshuizen om zoveel mogelijk in vrijheid te leven. In de praktijk zijn er altijd afwegingen tussen vrijheid en veiligheid én iemands levensgeluk. De Wet zorg en dwang (Wzd) helpt bij deze afwegingen, maar brengt ook dilemma’s met zich mee. In september start een campagne over dit thema bestaande uit filmpjes, podcasts en een talkshow.

 2. Een interview met Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) waarin ze vertelt over de mensen die haar inspireren en het belang om de samenleving beter toegankelijk te maken. Een bezoek aan Pameijer in Rotterdam waar Oekraïense vluchtelingen met een beperking worden opgevangen en samenwerking het sleutelwoord is. En verder een achtergrondverhaal over slechtziendheid. Dit en veel meer is te lezen in het nieuwe augustusnummer van Markant.

 3. Wie nu een baan heeft binnen een beschutte werkplek, maar de overstap wil en kan maken naar een baan met minder ondersteuning, kan dat per 1 juli volgend jaar moeiteloos doen. Minister Schouten maakte deze week bekend de overstap te versimpelen.

  • Meedoen in de samenleving
 4. Het College voor de Rechten van de Mens ontving vorig jaar een recordaantal klachten en meldingen over ongelijke behandeling, namelijk 5286 keer. Opvallend is het grote aantal klachten en meldingen over de rechten van mensen met een beperking. Het College vindt dat mensen met een beperking beter gebruik moeten kunnen maken van diensten en goederen en dat bedrijven hen hierin moeten helpen. De overheid moet meer doen om bedrijven te stimuleren om toegankelijke diensten te leveren. Dat is geen gunst, maar een verplichting voor de overheid die voortvloeit uit de ondertekening van het VN-verdrag Handicap, aldus Jacobine Geel, voorzitter van het College.

 5. Hoe kan de samenleving toegankelijker worden voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)? Dat was de centrale vraag tijdens de talkshow 'LVB doet mee' op 14 april vanuit het Spaansche Hof in Den Haag. Aan tafel wisselden betrokken (ervarings)deskundigen, bestuurders en politici - waaronder Boris van der Ham (voorzitter VGN) en Tweede Kamerleden Lucille Werner (CDA) en Mirjam Bikker (CU) - hun ervaringen, goede voorbeelden en ideeën met elkaar.

  • Meedoen in de samenleving
 6. Op 7 november 2022 blaast de Voor de Jeugd Dag 10 kaarsjes uit. Een jubileum midden in het Europese Jaar van de Jeugd waar iedereen die met jeugd werkt van harte welkom is! Het thema is: (op)Groeien doe je samen. Ook dit jaar is de dag weer digitaal, zodat zoveel mogelijk jeugdprofessionals aanwezig kunnen zijn bij thema's die voor hen belangrijk zijn. Heb je een bijdrage voor de Voor de Jeugd Dag, indienen kan tot en met woensdag 20 april.

  • Jeugd
 7. Meerdere groepen Oekraïense vluchtelingen met een beperking hebben noodopvang gevonden bij zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg in Nederland. In dit artikel vertelt de Utrechtse zorgaanbieder Reinaerde hoe dat bij hen is gegaan. De organisatie deelt de ervaringen die de afgelopen weken zijn opgedaan, en hoopt zo anderen te inspireren.

 8. In deze laatste aflevering van de talkshow 'LVB doet mee' op 14 april zoeken we antwoorden op de vragen: ‘Hoe zichtbaar zijn mensen met een LVB in het landelijke beleid?’ en ‘Hoe kunnen we systemen in de landelijke overheid simpeler maken? Vanuit het Spaansche Hof in Den Haag vertellen deskundigen, waaronder Boris van der Ham (voorzitter VGN) en Tweede Kamerleden Lucille Werner (CDA) en Mirjam Bikker (CU), over hun ervaringen en inzichten. We nodigen je van harte uit om je aan te melden.