Artikelen door Maarten Hüttner

 1. Verzuim zorgsector zet verder door

  Artikel -

  Vernet stelt vast dat het verzuim in de zorgsector in het eerste kwartaal van 2022 is gestegen naar 9,83 procent. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat 7,56 procent. Dit is een toename van 30 procent in één jaar tijd.

  • Aantrekkelijk werk
 2. Binnenkort kunnen zorgorganisaties weer subsidie krijgen voor coronabanen. Minister Helder voor Langdurige Zorg schortte de regeling in februari op, omdat ze signalen had gekregen van mogelijk misbruik. Ze neemt nu maatregelen om het risico van misbruik te beperken en daardoor kunnen organisaties vanaf juni weer aanspraak maken op subsidie.

  • Aantrekkelijk werk
 3. Spreek je uit als het gaat om jouw vak! Want als begeleider, verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist beslis je zélf als het over jouw vak gaat. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de kwaliteit van begeleiding én de tevredenheid over het werk beter. Daarom is het Landelijk Actieplan Zeggenschap opgesteld.

  • Aantrekkelijk werk
 4. Het kabinet komt met een subsidieregeling om zorgmedewerkers met Long COVID te behouden voor de zorg. De subsidieregeling ondersteunt werkgevers om langdurig zieke werknemers minimaal zes maanden langer in dienst te houden. De werknemer krijgt zo meer tijd voor herstel en re-integratie.

  • Aantrekkelijk werk
  • Coronavirus
 5. Minister Helder van Langdurige Zorg zette op 2 februari de subsidie voor ‘zorgbanen’ tijdelijk stop, na meldingen van misbruik. De Arbeidsinspectie constateerde ‘onregelmatigheden’ bij 32 bedrijven. Of daadwerkelijk sprake is van misbruik of fraude, is nu onderwerp van onderzoek. Intussen drong de VGN er bij het ministerie van VWS sterk op aan dat deze opschorting niet leidt tot het uitblijven van ondersteuning, juist nu de druk op de zorg weer toeneemt. Die oproep kreeg gehoor.

  • Aantrekkelijk werk
 6. Vernet, een onderdeel van PGGM heeft de jaarcijfers met betrekking tot he verzuim over heel 2021 gepubliceerd. Het verzuimpercentage in onze branche is sinds vorig jaar met 7% gestegen naar 7,58. Het verzuim is in elke leeftijdsklasse gegroeid ten opzichte van een jaar geleden.
  Opvallend: de leeftijdsgroep 25 jaar en jonger laat de sterkste stijging zien, 14,4%