Artikelen door Maarten Hüttner

 1. Vernet ziet het verzuim in de zorgsector in het eerste kwartaal van 2021 stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op basis van gegevens van ruim driehonderd zorginstellingen komt Vernet uit op een landelijk verzuimpercentage van 7,56 in deze sector.
  Dit betekent dat in het eerste kwartaal van 2021 dagelijks gemiddeld ongeveer 70 duizend werknemers niet inzetbaar waren.

  • Aantrekkelijk werk
  • Kennis en onderzoek
 2. In de maandrapportage van Vernet is het verzuim bijgewerkt t/m maart 2021.
  We zien lichte daling ten opzichte van februari, maar het verzuim blijft structureel hoog. Weliswaar onder de corona-piek van 2020, maar boven de griep-piek van 2018.

  Bijgaand overzicht geeft u meer details.

  • Kennis en onderzoek
 3. In opdracht van de directie Emancipatie van het ministerie van OCW heeft SEOR onderzoek gedaan naar de belemmeringen voor transgender personen op de arbeidsmarkt, eventuele knelpunten in bestaande verlofregelingen en mogelijkheden om de arbeidsmarktpositie van deze groep te verbeteren.
  Middels een online vragenlijst hebben diverse functionarissen van gehandicaptenzorgorganisaties hieraan meegewerkt. Nu is het volledige onderzoek beschikbaar.

  De belangrijkste conclusie is dat een regeling voor transitieverlof wenselijk is om de achterstandspositie van transgender personen op de arbeidsmarkt te verkleinen. Daarnaast wordt de noodzaak onderstreept voor brede actie om de positie van de totale en diverse groep transgender personen te versterken.
  Meer leest u in de bijlage.

  • Aantrekkelijk werk
  • Kennis en onderzoek
 4. De beleidsdekkingsgraad is in het afgelopen kwartaal gestegen van 88,3% naar 89,5%. De actuele dekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen van 92,6% naar 97,9%. Deze sterke stijging komt vooral door de stijging van de rente.

  • Aantrekkelijk werk
  • Kennis en onderzoek
 5. Via een speciale pagina (elders op deze website) hebben wij u geïnformeerd over de subsidieregeling coronabanen in de zorg (COZO).
  Het aanvraagloket voor deze regeling is per 31 maart gesloten.

  • Aantrekkelijk werk
  • Kennis en onderzoek
 6. Werken is voor jou, net als voor velen, waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van wie je bent. Of dat nu komt door de zorg voor de cliënten, de contacten met je collega’s of de
  nieuwe dingen die je leert. Misschien is dat ook door het inkomen dat je met je werkt verdient: voor nu en voor je pensioen later.

 7. Op 31 maart lanceert Het Potentieel Pakken, samen met het Nibud en WOMEN Inc., de WerkUrenBerekenaar, een gebruiksvriendelijke tool waarmee werknemers makkelijk
  kunnen uitrekenen wat het voor hun portemonnee betekent als zij meer of minder uren gaan werken.

  • Aantrekkelijk werk