Artikelen door Noortje Smit

 1. Nu het kabinet-Rutte IV officieel aan de slag is, schreef VGN-voorzitter Boris van der Ham de nieuwe bewindspersonen een persoonlijke brief om verschillende leden te feliciteren. Maar ook om hen uit te nodigen om in hun nieuwe functie - samen met de VGN - te werken aan een inclusieve samenleving en goede gehandicaptenzorg. Samen met Ellis Jongerius (directeur LFB) en Rick Brink (voormalig minister Gehandicaptenzaken en adviseur inclusie) bracht Van der Ham ook met een video zijn wensen en felicitaties over aan de nieuwe ministers en staatssecretarissen.

  • Meedoen in de samenleving
 2. Het beeld dat de maatschappij heeft van het werk in de gehandicaptensector komt niet overeen met de werkelijkheid. Dat concludeerden Luka, Pien en Tjerk al in deel I van De StellingCast, podcast van de VGN, over het imago van de sector. In het tweede deel gaan de drie ervaren gehandicaptenzorgmedewerkers, dieper in op de consequenties. Welke gevolgen hebben imagoproblemen op de verhitte arbeidsmarkt? En in hoeverre staan ze een inclusieve samenleving in de weg?

  • Visie 2030
 3. De meeste mensen hebben een beeld bij werken in de gehandicaptenzorg dat totaal niet klopt, zeggen Pien Neve, Luka Doppen en Tjerk Nijhuis. Deze drie ervaren gehandicaptenzorgmedewerkers zijn aan het woord in De StellingCast, podcast van de VGN. 'We hebben last van een imagoprobleem, met alle gevolgen van dien.'

  • Aantrekkelijk werk
  • Langdurige zorg
  • Meedoen in de samenleving
  • Visie 2030
 4. Samen maken wij de wijk

  Nieuws -

  Contact met je buren en de gemeenschap om je heen is belangrijk, maar niet vanzelfsprekend als je een ernstige meervoudige en verstandelijke beperking (EVMB) hebt. Hoe zorg je voor meer contact tussen buurtbewoners met en zonder een EVMB? Stichting Prokkel organiseert drie brainstormsessies over deze vraag.

  • Meedoen in de samenleving
 5. Het kan een spannende periode zijn voor gezinnen als de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking door de ouders (soms noodgedwongen) wordt overgedragen aan broers en/of zussen. In de nieuwe film Voor jou wil ik zijn is te zien hoe deze overgang het leven van Janine en haar familie beïnvloedt. Een groot deel van de film is opgenomen bij Abrona, op woongroep De Valkenier.

 6. Stichting Prokkel stimuleert Prokkels: prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking. Elk jaar is er de Prokkelweek om hier extra aandacht voor te vragen. Vandaag - 4 juni - opent niemand minder dan minister Tamara van Ark de Prokkelweek 2021. Om 16.00 uur is zij daarvoor te gast tijdens een online talkshow waar Ellis Jongerius (ervaringsdeskundige) en Marian Geling (Prokkelprojectleider) in gesprek gaan met allerlei gasten.

 7. Hans is sekszorger. Mike spreekt regelmatig met hem af. Ze kennen elkaar al zeven jaar en zijn inmiddels erg op elkaar gesteld. Vanwege zijn beperking vindt Mike het lastig om intieme of seksuele contacten aan te gaan. Een probleem dat veel mensen met een beperking kennen. Daarom bestaan er gespecialiseerde dienstverleners zoals Hans, die tegen betaling intimiteit en seks verzorgen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. We spraken hen erover in De StellingCast, de podcast van de VGN.

  • Meedoen in de samenleving
  • Visie 2030
 8. Vanaf april 2021 gaan gemeenten, ontwerpbureau Muzus en de VGN een strategiekit maken, samen met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Het doel van dit project is om gemeenten handvatten en inspiratie te bieden voor inclusieve dienstverlening. Tijdens de kick-off op 15 april werd er een start gemaakt.

  • Digitaal onbeperkt
  • Maatschappelijke ondersteuning
  • Meedoen in de samenleving
  • Visie 2030