1. Nieuw kabinet uitgenodigd: werk met ons aan inclusie en goede gehandicaptenzorg

  Kort na de installatie van de nieuwe bewindslieden op 2 juli stuurt de VGN verschillende persoonlijke brieven om aandacht te vragen voor de sector. Ook nodigt Boris van der Ham (voorzitter VGN) hen in een videoboodschap met Ellis Jongerius (directeur LFB) uit om samen te werken aan inclusie en goede gehandicaptenzorg.

 2. Wat wordt de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland?

  Je kan tot juli stemmen voor de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert de verkiezing, die in 2017 door de VGN werd geïnitieerd. Welke gemeente moet er volgens jou winnen?

  tekst meest toegankelijke gemeente weergegeven op een plaatsnaambord omringd door tekeningen van nederlandse gebouwen
 3. Rookvrij Elver: ‘Geen bureaucratisering, gewoon doen’

  Het was eind 2021 toen zorgorganisatie Elver zich actief boog over het onderwerp rookvrije zorg, aangestoken door de trend dat steeds meer organisaties rookvrij werden. Ook in de zorg. Dat vertelt Ton Oolthuis, bestuurssecretaris van de zorgorganisatie die in Gelderland gevestigd is en zorg en ondersteuning geeft aan ongeveer duizend mensen met een verstandelijke beperking.

  man in rolstoel naast hurkende vrouw onder een Rookvrij-bord
 4. Herken hormonale klachten, verminder de impact op het werk

  De impact van hormonale klachten op het werk is groot. De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg biedt daarom webinars, podcasts en andere tools aan ter ondersteuning. Op 24 juni is het volgende webinar, waarin je leert hormonale klachten te herkennen en wat je kunt doen bij klachten van de cyclus of overgang op het werk.

  Tekst hormonale achtbaan tijdens de menstuatiecylcus en overgang
 5. Steffie helpt bij het stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen

  Mensen met een verstandelijke beperking of die moeite hebben met lezen maken een stuk minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Daarom is er voor stemgerechtigden in Nederland een stemhulp met Steffie gemaakt. Steffie legt het stemmen eenvoudig uit, zodat iedereen zich goed kan voorbereiden voor een bezoek aan het stemlokaal op 6 juni.

  hoewerktstemmen.nl tekst met afbeeldingen van potloden en stemhokjes
 6. Twee minuten stilte voor zorgmedewerker Melanie

  Op 15 april was er een ernstig geweldsincident binnen de geestelijke gezondheidszorg, waarbij zorgmedewerker Melanie om het leven kwam. Vanuit de gehandicaptenzorg gaan onze gedachten uit naar haar, haar naasten, haar collega's en iedereen te maken krijgt met geweld op het werk. Om hierbij stil te staan roept de VGN haar leden op om 2 mei om 14:00 uur twee minuten stilte in acht te nemen.

  De taal van het hart
 7. SIG weer beste werkgever gehandicaptenzorg Nederland

  Sinds donderdag 18 april j.l. mag Stichting SIG zich – wederom – Beste Werkgever in de gehandicaptenzorg in Nederland noemen. De uitverkiezing is gebaseerd op enquêtes onder medewerkers van diverse gehandicaptenzorgorganisaties in het land, onafhankelijk en anoniem uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectory.

  Twee mannen en drie vrouwen poseren lachend voor een tweetal ballonnen
 8. Theatervoorstellingen over gehandicaptenzorg, mensen met een beperking en hun naasten

  Dit jaar zijn er verschillende theatervoorstellingen te zien die verhalen vertellen over de gehandicaptenzorg, mensen met een beperking en hun naasten. Een daarvan is Broos, een muzikale, lichte en ontroerende voorstelling over hoe je jezelf kwijt kan raken in de zorg om een ander. Broos werd deze week voor de 50ste keer gespeeld door Lottie Hellingman en Helge Slikker in een uitverkocht Cultura Ede. Deze en een aantal andere bijzondere voorstellingen zetten we hieronder voor je op een rijtje.

  Actrice Lottie staat op podium en in het decor lijkt er een rots boven haar hoofd te zweven, opgehangen aan zwarte banden