Artikelen door Sam van den Brink

 1. Op 26 maart 2020 vindt het EMB congres ‘Kijk! Een frisse blik.. Mijn familie & ik’ plaats bij de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Het is dé dag om actief kennis met elkaar te delen rondom EMB. Wil je een workshop geven tijdens dit congres? Heb je belangstelling voor een stand op de informatiemarkt? Of wil je erbij zijn als bezoeker? Meld je dan snel aan!

  EMB congres
 2. Juridische kennis; zo zit het!

  Nieuws

  De juridisering van de samenleving is gaande. Dat merken we ook in de gehandicaptenzorg. Het heeft invloed op het vak van professionals in de zorg. Zoals voor een begeleider. Als je in de zorg werkt, heb je met veel wetten en regels te maken. En wat mag dan wel en wat mag niet? Speciaal voor iedereen die in de gehandicaptenzorg werkt is er het dossier juridische kennis op het Kennisplein Gehandicaptensector.

  Juridische kennis zo zit het kennisplein
 3. Tijdens een spannende award show in Beeld en Geluid in Hilversum zijn op 9 november de winnaars bekend gemaakt van de Special Media Awards. Tess Milne presenteerde deze eerste landelijke prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Deze uitreiking, in de Week van de Mediawijsheid, is een initiatief van zorgorganisatie Amerpoort. De zeven winnaars namen in een bomvolle zaal hun award in ontvangst. De vakjury was onder de indruk van de positieve en professionele manier waarop zij sociale media inzetten.

  Uitreiking special media awards
 4. Vrijdag 27 september opent het University of Groningen Institute for Deafblindness haar deuren. Het is een interdisciplinair instituut voor onderzoek en onderwijs op het gebied van aangeboren én verworven doofblindheid. Het nieuwe Groningse instituut heeft een unieke positie in de wereld: het is het eerste onderzoeksinstituut dat zich volledig op doofblindheid richt. Initiatiefneemster is Marleen Janssen, de eerste hoogleraar doofblindheid ter wereld. Het instituut is ondergebracht binnen het Universitair Ambulatorium Groningen.

  Persoon waarvan de ogen en oren afgedekt zijn door handen
 5. De gehandicaptenzorgorganisaties Amerpoort, Cordaan, De Twentse Zorgcentra, ORO en Siza, vormen samen de ‘Handicap Experience’. Dit netwerk staat voor: ‘Samen leren hoe we de zorg voor mensen met een beperking steeds weer kunnen verbeteren’. Daarbij wordt ook gekeken naar wat de tijd waarin we leven vraagt van onze zorg. Een van de onderzoeken die in deze samenwerking plaatsvond resulteerde in de publicatie van het artikel ‘Van burger-cliënt naar perspectief van waardigheid’ in het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen (NTZ). Het artikel presenteert een nieuw denkkader voor de gehandicaptenzorg: het waardigheidsparadigma. Om het gesprek over dit waardigheidsparadigma in de sector op gang te brengen, organiseert Handicap Experience het congres ‘Samen werken aan een waardig leven’.

  Congres samen werken aan waardig leven