Artikelen door Sam van den Brink

 1. Hilda Barnhoorn, lid van de Raad van Bestuur bij gehandicaptenorganisatie Lunet in Eindhoven en De Kempen, heeft haar vertrek bij Lunet aangekondigd per 1 februari 2024. Zij gaat aan de slag als bestuurder bij ouderenorganisatie Attent Zorg en Behandeling in Gelderland en volgt hiermee interim-bestuurder Luc Kenter op.

 2. Intensieve zorg verlenen aan mensen met een beperking is niet voor iedereen weggelegd. Toch zweren de medewerkers van zorgorganisatie Vanboeijen in Assen bij hun baan. Wat drijft hen? ‘Elke persoon is zijn eigen puzzeltje.’

 3. Op maandag 27 november hebben Trijn van der Meulen, bestuurder Maeykehiem en Eric Zwennis, bestuurder De Zijlen, de onderlinge samenwerking formeel bekrachtigd. De beide VG-aanbieders zijn zich ervan bewust dat samenwerking een belangrijke voorwaarde is in de zorg. Ze delen de ambitie om tot een duurzame en bredere samenwerking te komen op diverse onderwerpen, ter beider voordeel.

 4. Samen de beweging van persoonsgerichte zorg verder brengen. Dat is het doel van Begeleiding à la carte 2. Zodat meer mensen met een beperking voordeel hebben van vernieuwende persoonsgerichte zorg. Je kunt als organisatie nu meedoen met 1 van de 5 aanpakken. Hoe? Dat lees je hier.

 5. Woensdag 8 november kwamen 30 genomineerden uit het hele land naar Beeld & Geluid in Hilversum voor de leukste award uitreiking van Nederland: de Special Media Awards. De Special Media Awards zijn de prijzen voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Tijdens een spannende show maakten Irene Moors en Kevin van den Berg de 10 winnaars bekend. De vakjury was onder de indruk van alle inzendingen. De winnaars laten met hun bijdrage zien hoe je (sociale) media op een leuke manier kunt inzetten. Het was dit jaar de vijfde keer dat het landelijke evenement werd georganiseerd. Een jubileum!

  • Meedoen in de samenleving
 6. Tijdens de Duitse bezetting steeg het sterftecijfer van patiënten in psychiatrische instellingen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking sterk. Kwam dat omdat deze patiënten (ook wel vergeten slachtoffers) zoals in nazi-Duitsland systematisch verwaarloosd en vermoord werden? Daar zijn geen aanwijzingen voor, concluderen NIOD-onderzoekers Eveline Buchheim en Ralf Futselaar in het boek Uit zorg verdreven. Het Nederlandse Krankzinnigenwezen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 7. Op 8 november 2023 reikt Amerpoort in aanloop naar de Week van de Mediawijsheid voor de vijfde keer de Special Media Awards uit. Dit is een jaarlijkse prijsuitreiking voor mediamakers met een verstandelijke beperking. Uit maar liefst 168 inzendingen heeft de vakjury 30 genomineerden geselecteerd in 10 categorieën. De genomineerden laten met hun bijdrage zien hoe je (sociale) media op een positieve manier kunt inzetten. De presentatie ligt dit jaar weer in handen van Irene Moors, Kevin van den Berg en op de rode loper Co Hases.

  • Meedoen in de samenleving
 8. De Handreiking Ondersteuningsplannen is nu ook in verkorte vorm beschikbaar. Deze korte versie geeft een samenvatting van de twaalf onderdelen die te lezen zijn in de handreiking, die begin 2023 is geactualiseerd. Dit document is onderdeel van het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg 2023-2028.

  • Goede kwaliteit