Artikelen

Zoeken

Filters

Resultaten

34 artikelen voor 'Langdurige zorg'

  • Nieuwe woonvoorzieningen waar mensen met multiproblematiek langdurig kunnen blijven wonen

    Zorgaanbieders en financiers ontwikkelen een voorziening voor wonen met beveiliging, waar mensen voor langere tijd terecht kunnen. Het doel is om een verblijfsvoorziening te realiseren voor mensen met multiproblematiek, waaronder psychiatrische problematiek, een licht verstandelijke beperking (LVB), verslaving en agressief gedrag. Naast deze multiproblematiek an sich zorgt de complexiteit van problematiek ervoor dat deze mensen voortdurend worden verplaatst tussen verschillende klinieken, waardoor zij frequent moeten verhuizen.

    Omslag onderzoek Langdurig klinisch wonen
  • Behandeling in de langdurige gehandicaptenzorg onderzocht

    Erasmus Centrum voor Zorgbestuur (ECZB) heeft onderzocht hoe behandeling in de langdurige gehandicaptenzorg wordt vormgegeven. Dit onderzoek, in opdracht van de VGN, maakt duidelijk dat de langdurige gehandicaptenzorg een geheel eigen manier van kijken heeft, gericht op de individuele cliënt, de leefsituatie en het leefklimaat van de cliënt. Dit maakt dat behandeling een eigen, gelaagd karakter heeft: 1-op-1, mediërend en gericht op het leefklimaat. De rapportage beschrijft de vormgeving van behandeling bij een variatie aan VGN-leden, de achterliggende redenen hiervoor en scenario’s voor het slim organiseren van behandeling.

    Dokter met cliënt
  • Moreel Beraad: Loslaten, is dat goede zorg?

    Hoe ga je als zorgprofessional om met morele en ethische kwesties in de dagelijkse praktijk? Voor dit artikel spraken we met Hanneke Willemse, geestelijk verzorger bij zorgorganisatie Bartiméus.

    Moreel Beraad Annet Scholten
  • ‘Ik hoop dat ik mijn kind overleef’

    Mensen met een zeer ernstige meervoudige beperking worden steeds ouder. De kans dat zij hun ouders overleven, neemt toe. Wat betekent dit voor hun kwaliteit van leven? En voor het leven van hun ouders? Hoe wordt daarover gesproken? Kasper Kruithof, onderzoeker Ethiek, Recht en Humaniora aan Amsterdam UMC, onderzocht het en maakt het moeilijk bespreekbare bespreekbaar met zijn onderzoek in het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder.

    Oudere dame buigt over jongere man die in een elektrische rolstoel zit. Ze zijn buiten en er is een boom te zien
  • Methode 'Als je het ons vraagt dan' toegepast bij Odion: betere samenwerking

    Vraag je cliënten en naasten naar hun ervaringen over de zorg en ondersteuning, dan kom je tot verrassende inzichten. En dus verbeteringen. Die ervaring deed zorgorganisatie Odion op, naar aanleiding van het gelijknamige cliëntervaringsinstrument ‘Als je het ons vraagt dan?’ Bedenker Marjolijn Heerings kreeg een onderzoeksprijs voor het instrument.

    Odion als je het ons vraagt
  • 'Ouders met een lvb zijn in staat hun kinderen op te voeden'

    Ouders met een licht verstandelijke beperking zijn in staat om hun kinderen op te voeden, zegt bijzonder hoogleraar Maroesjka van Nieuwenhuijzen. Mits ze preventief worden ondersteund. Dus vraagt ze zich af wat wel werkt en wat juist belemmert. ‘Het stigma speelt een rol.’

    Maroesjka van Nieuwenhuijzen
  • Terugkijken webinar Wlz-kostenonderzoek door NZa

    Op 23 november jl. heeft de NZa op uitnodiging van VGN, de Nederlandse GGZ en Valente een webinar gegeven over het Wlz-kostenonderzoek voor de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Heeft u dit webinar gemist of wilt u het nog een keer terugkijken? Dan kunt u de opname vinden op Youtube.

    wlz
  • Verkiezingen: Wat zeggen politieke partijen over gehandicaptenzorg en inclusie? 

    In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november analyseerde de VGN verkiezingsprogramma’s van politieke partijen: wat schrijven zij over (gehandicapten)zorg, mensen met een beperking en inclusie? 

    programma analyse voorblad wat zeggen politieke partijen over de gehandicaptenzorg en een inclusieve samenleving