Artikelen

Zoeken

Filters

Resultaten

267 artikelen voor 'Langdurige zorg'

  • VGN deelt input verkiezingsprogramma’s: 'Iedereen doet mee!'

    Mensen met een beperking hebben het recht net als ieder ander mee te doen in de samenleving. In Nederland is dat nog steeds niet goed geregeld. De VGN stuurt daarom een pamflet met bouwstenen voor de nieuwe verkiezingsprogramma’s aan alle partijen die in oktober meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. We doen concrete aanbevelingen voor toekomstig beleid. Want gehandicaptenzorg is geen luxe. Meedoen is geen extraatje. Dit is voor miljoenen Nederlanders cruciaal.

    Veel aandacht in de media voor oproep VGN
  • Bezuiniging van 88 miljoen euro voor 2026 van tafel

    De Tweede Kamer heeft vandaag een bezuiniging van 88 miljoen euro op de gehandicaptenzorg voor 2026 controversieel verklaard. Volgende week volgt het besluit over een andere bezuiniging, van 52 miljoen euro, op de sector. VGN-directeur Van Uum: ‘Uiteraard is het goed nieuws dat de Tweede Kamer deze bezuiniging controversieel heeft verklaard. Voor 2026 is de bezuiniging daarmee van tafel. Maar voor de jaren daarna staat de bezuiniging nog gewoon in de boeken. We rekenen op de partijen die ons vandaag te hulp schoten om deze bezuinigingen bij de kabinetsformatie volledig van tafel te krijgen’.

    politiek
  • Inkoopbeleid zorgkantoren 2026 gepubliceerd

    De aanpassingen op het meerjarig inkoopbeleid van de zorgkantoren voor 2026 zijn op 28 mei 2025 gepubliceerd. De wijzigingen voor 2026 zijn, ten opzichte van het meerjarig inkoopbeleid, beperkt.

    Spaarvarken
  • VGN trekt aan de bel bij Tweede Kamer: twee belangrijke debatten in juni

    In twee brieven trekt de VGN bij de Tweede Kamer aan de bel over urgente problemen in de sector. De gehandicaptenzorg staat onder grote financiële druk. De arbeidsmarktproblematiek is groot. De implementatie van het VN-Verdrag Handicap vraagt om concrete actie en 'boter bij de vis'. Een eigen bijdrage in de jeugdhulp zal tot zorgmijding leiden. En de problemen die zich in de hele sector voordoen, spelen in versterkte mate in de complexe zorg. Op 12 juni debatteert de Tweede Kamer over het gehandicaptenbeleid. In dezelfde week staat het debat over de Voorjaarsnota gepland.

    Foto van het torentje in Den Haag en de hofvijver
  • Financiering Medisch Generalistische Zorg (MGZ)

    Vilans heeft op 15 april een webinar gegeven over de financiering van de MGZ. Dit webinar is voor iedereen terug te kijken. Ook heeft Vilans een handreiking gemaakt over de financiering van de MGZ en is Vilans een online community gestart, die ook toegankelijk is voor leden van de VGN.

    Spaarvarken
  • Nieuwe woonvoorzieningen waar mensen met multiproblematiek langdurig kunnen blijven wonen

    Zorgaanbieders en financiers ontwikkelen een voorziening voor wonen met beveiliging, waar mensen voor langere tijd terecht kunnen. Het doel is om een verblijfsvoorziening te realiseren voor mensen met multiproblematiek, waaronder psychiatrische problematiek, een licht verstandelijke beperking (LVB), verslaving en agressief gedrag. Naast deze multiproblematiek an sich zorgt de complexiteit van problematiek ervoor dat deze mensen voortdurend worden verplaatst tussen verschillende klinieken, waardoor zij frequent moeten verhuizen.

    Omslag onderzoek Langdurig klinisch wonen
  • Voorjaarsnota: bezuinigingen gaan door

    De bezuinigingen op de gehandicaptenzorg worden doorgezet, de bezuinigingen op jeugdhulp worden slechts uitgesteld en maatregelen om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken blijven uit. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland reageert vooral teleurgesteld op de vorige week gepresenteerde Voorjaarsnota. Directeur Theo van Uum: ‘Er wordt volgend jaar 157 miljoen euro bezuinigd op onze sector, terwijl die nu al in zwaar weer verkeert. De jaren daarna lopen deze bezuinigingen nog verder op. Dit is volstrekt onverantwoord’.

    Foto van het torentje in Den Haag en de hofvijver
  • Behandeling in de langdurige gehandicaptenzorg onderzocht

    Erasmus Centrum voor Zorgbestuur (ECZB) heeft onderzocht hoe behandeling in de langdurige gehandicaptenzorg wordt vormgegeven. Dit onderzoek, in opdracht van de VGN, maakt duidelijk dat de langdurige gehandicaptenzorg een geheel eigen manier van kijken heeft, gericht op de individuele cliënt, de leefsituatie en het leefklimaat van de cliënt. Dit maakt dat behandeling een eigen, gelaagd karakter heeft: 1-op-1, mediërend en gericht op het leefklimaat. De rapportage beschrijft de vormgeving van behandeling bij een variatie aan VGN-leden, de achterliggende redenen hiervoor en scenario’s voor het slim organiseren van behandeling.

    Dokter met cliënt