Artikelen

Zoeken

Filters

Resultaten

30 artikelen voor 'Leren en ontwikkelen voor professionals'

  • Onderzoek voor betere gehandicaptenzorg: vijf vragen aan onderzoekers

    In deze reeks vertellen professionals hoe zij hun onderzoekskennis en -vaardigheden inzetten om de kwaliteit van leven van mensen met een beperking te verbeteren. Zij hebben uiteenlopende functies, en hebben allemaal deelgenomen aan de VGN-masterclass over wetenschappelijk onderzoek. Met hun academische vaardigheden zorgen ze voor een nieuwe impuls in de gehandicaptenzorg. Dit keer aan het woord: Gineke Hanzen, fysiotherapeute bij Koninklijke Visio en postdoc (senior) onderzoeker bij de Academische Werkplaats EMB.

    Gineke Hanzen kijkt lachend in de camera terwijl ze voor een moswand staat
  • Weg met diploma’s: bestuurders durf te vernieuwen!

    De arbeidsmarkt verandert razendsnel. De gehandicaptenzorg biedt een unieke kans om koploper te zijn in deze transitie. Het is tijd om traditionele ideeën over diploma’s, minimale ervaringseisen en leeftijd los te laten. Voor bestuurders ligt hier een belangrijke uitdaging én verantwoordelijkheid: Hoe zorgen we dat de gehandicaptenzorg klaar is voor de toekomst? Dat was de vraag tijdens een van de inspiratiesessies die op het VGN-congres 'De kracht van netwerken' werd georganiseerd.

    Inspiratiesessie VGN congres 24 maart 2025
  • FAQ Leerlingen, stagiairs en medicatiebeleid

    Een verantwoord medicatiebeleid en -proces van gehandicaptenzorgorganisaties vraagt ook aandacht voor de rol van leerlingen en stagiairs. Daarom heeft de VGN het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) gevraagd hierover een FAQ te ontwikkelen.

    geneesmiddelen
  • Diplomafraude en schijnzelfstandigheid blijven terecht op de radar van de media

    De diplomafraude in de zorgsectoren, waaronder de gehandicaptenzorg, blijft op gespannen voet staan met de bezettingsgraad op de werkvloer. De media publiceren met regelmaat over het belang van een stringent ‘deurbeleid’ bij het toelaten van flexibele inzet en het borgen van continuïteit van zorg in de roosters. Nu 2025 is begonnen, zijn veel ogen gericht op het vinden van de juiste balans. Zeker nu de exacte houding van de belastingdienst in de handhaving op schijnzelfstandigheid snel duidelijker zal worden.

    Sch
  • Duoleren bij Abrona: een oplossingsrichting voor minder PNIL en betere zorg

    In de gehandicaptenzorg is het vinden van gekwalificeerd personeel een voortdurende uitdaging. Om deze uitdaging aan te pakken, startte begin 2024 het project ‘Duoleren’ bij Abrona. Dit initiatief richt zich op het werven en opleiden van zij-instromers in de gehandicaptenzorg door hen als duo te laten samenwerken en leren. Het doel is om de instroom te vergroten zonder extra belasting voor het huidige personeel.

    Abrona
  • MBO-raad biedt inspiratie met eventmagazine

    In de (gehandicapten)zorg is het opleiden van toekomstbehendige professionals van groot belang. Deze transitie in het (mbo) onderwijs vraagt om aandacht voor vitaliteit, digitale vaardigheden en nieuwe technologie in de zorg. Ter inspiratie hiervoor biedt de MBO-raad een magazine vol verhalen.

    Transitie MBO
  • Zij-instromers en stagiairs; dé oplossing voor personeelstekort? 

    De personeelstekorten waar organisaties in de gehandicaptenzorg al jaren mee kampen, zijn vooral hardnekkig als het gaat om het werken met complexe doelgroepen. Kunnen zij-instromers of stagiairs uitkomst bieden? ‘Het is belangrijk dat de teams het zien zitten.’ 

    Arbeidsmarkt
  • Coronabanen: wat en hoe

    Op initiatief van het Ministerie van SZW heeft het Kabinet aangekondigd tijdelijke coronabanen te introduceren. Mensen uit sectoren die ‘op de bank zitten’ kunnen aan het werk in cruciale sectoren: zorg, onderwijs, kinderopvang en toezicht en handhaving.
    Het gaat hier om boventallige banen in genoemde sectoren waarvoor een loonkostensubsidie geldt van 120% WML gerelateerd. In de zorg gaat het om 80 miljoen oftewel 3.500 voltijds banen.

    mannetjes staan bovenop kolommen