Financiële problemen gehandicaptenzorg: cao

Illustratie Annet CAO
De cao bevat voorwaarden en afspraken voor werknemers en werkgevers. Dat is belangrijk, en vraagt tegelijkertijd om een flinke financiële inspanning van zorgorganisaties. Illustratie: Annet Scholten

De financiële situatie voor organisaties in de gehandicaptenzorg staat onder druk. Ook de cao heeft hier invloed op. De cao bevat voorwaarden en afspraken voor werknemers en werkgevers. Dat is belangrijk, en tegelijkertijd vraagt de cao een flinke financiële inspanning van zorgorganisaties.

Een verhoging voor medewerkers, een risico voor organisaties

Zowel de vakbonden als de VGN wilden begin dit jaar de cao aanpassen om medewerkers tegemoet te komen in tijden van inflatie en prijsstijgingen. Hierover hebben zij onderhandeld en dit leidde tot een onderhandelingsakkoord voor een nieuwe CAO Gehandicaptenzorg.  Alle achterbannen zijn inmiddels akkoord met het aanpassen van de cao. Hiermee nemen de zorgorganisaties een voorschot op de toekomst en steken zij financieel gezien hun nek uit.

Hoe dit precies zit, leggen we uit in onze podcast en in een artikel:

Veelgestelde vragen over het onderhandelingsresultaat voor de CAO Gehandicaptenzorg

Betekent dit onderhandelingsresultaat dat er nu een nieuwe cao is?

Het onderhandelingsresultaat gaat over de cao van de gehandicaptenzorg, maar die cao is nu nog niet aangepast. De vakbonden en de VGN leggen het onderhandelingsresultaat in de maand juli voor aan hun achterban. De mensen in de achterban mogen stemmen of ze het eens zijn met het onderhandelingsresultaat. Zo ja, dan wordt de huidige cao verbeterd op basis van de afgesproken aanpassingen. Zo nee, dan gaan de vakbonden en de VGN opnieuw om tafel om te onderhandelen.

Wat staat er in het onderhandelingsresultaat over mijn salaris?

De lonen van werknemers in de gehandicaptenzorg worden met 10% extra verhoogd. Om precies te zijn: 3% verhoging (met een minimum van € 80,- bruto per maand) per 1 september 2023 en per 1 december 2023. Vervolgens 2% verhoging (met een minimum van € 55,- bruto per maand) per 1 juni 2024 en per 1 december 2024. Vanwege de bodembedragen kunnen medewerkers ook meer dan 10% ontvangen. In deze berekening is de 3,2% loonsverhoging die al in de huidige cao is vastgelegd niet meegerekend.

Wat staat er in het onderhandelingsresultaat over onregelmatigheidstoeslag (ORT)?

Per 1 januari 2024 is er geen maximum meer waarover de vergoeding wordt berekend. De onregelmatigheidstoeslag gaat dan dus over het gehele uurloon. Ook als je ingedeeld bent in FWG-schaal 70 of hoger.

Wat staat er in het onderhandelingsresultaat over reiskostenvergoeding?

De netto reiskostenvergoeding gaat 100% omhoog, van 8 cent naar 16 cent per kilometer.

Wat staat er in het onderhandelingsresultaat over de eerste keuze in het rooster?

Bij inroostering krijgen werknemers met een arbeidsovereenkomst (dus niet de ZZP-ers of uitzendkrachten) de eerste keuze bij het invullen van het rooster.

Hoe werkt loonontwikkeling in de zorg? (Uitleg OVA)

Om salarisverhoging te bieden aan werknemers, hebben werkgevers geld nodig. Als een commerciële partij een salarisverhoging biedt, kan die de prijzen van haar producten verhogen om aan het benodigde geld te komen. Werkgevers in de zorg kunnen dat niet doen. Hoe betalen zij dan de loonontwikkeling van medewerkers?

Om te zorgen dat werkgevers in de zorg hun zorgmedewerkers arbeidsvoorwaarden kunnen bieden die passen bij de (loon)ontwikkelingen op de rest van de Nederlandse arbeidsmarkt, geeft de overheid werkgevers een bijdrage: de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA). Werkgevers in de zorg gebruiken deze bijdrage om salarissen en andere arbeidsvoorwaarden van medewerkers te verbeteren. De hoogte van de OVA wordt ieder jaar door de overheid berekend en vastgesteld, aan de hand van cijfers over de loonontwikkeling die het centraal planbureau publiceert. Werkgevers krijgen het geld via de tarieven en budgetten voor de zorg, die worden jaarlijks geïndexeerd met de OVA. De OVA bepaalt voor werkgevers dus de ruimte die zij hebben om de arbeidsvoorwaarden aan te passen, te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de financiële situatie, de cao en ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg. Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Stelling

Laat jouw stem horen!

Een cao is niet meer van deze tijd

Ook interessant om te lezen

Tijdens de hele zomer besteedt de VGN periodiek tot aan Prinsjesdag vanuit verschillende invalshoeken aandacht aan de financiële situatie in de gehandicaptenzorg en de veerkracht die de sector toont: