Nieuws van leden

Theater Klare Taal van Driestroom doet mee aan de Special Theater Eenakter Road Show

27 september 2021

De Special Theater Eenakter Roadshow is een wedstrijd waarin kunst- en theatergezelschappen voor mensen met een beperking zichzelf kunnen profileren voor een breder publiek. De wedstrijd is uitgeschreven door Special Arts, een stichting die kunst- en theatergezelschappen voor mensen met een beperking een platform biedt. Theater Klare Taal, werkpost van Driestroom, is één van de kanshebbers om op te treden tijdens het landelijke Eenakterfestival.  

Theater Klare Taal
Theater Klare Taal, werkpost van Driestroom

Dit jaar zijn alle theatergezelschappen die werken met acteurs met een beperking uitgenodigd hun idee te pitchen bij de Eenakter Roadshow van Special Arts. En dat heeft Theater Klare Taal natuurlijk gedaan! “Het wordt nu echt spannend! We zijn door naar de volgende ronde,” vertelt Caro Wicher, theatermaker bij Theater Klare Taal. Het gezelschap treedt dinsdag 28 september op tijdens de regionale eenakterdag in Parktheater Eindhoven.

Eenakter Roadshow 

Een eenakter is een toneelspel waarin er geen verandering van tijd is. Het hele verhaal speelt zich af op één moment. Ook het decor kan dus niet veranderen. “Wij hebben met Theater Klare Taal gekozen voor het toneelstuk van Orpheus en Eurydice. Een liefdesverhaal over halfgoden en de onderwereld. Een best ingewikkeld verhaal. En die naam Eurydice… dat is me er eentje. Een van onze spelers heeft het de hele tijd over Lowietje. Maar goed dat we weten waar het over gaat, dat is het belangrijkste”, vertelt Caro. Samen met de spelers bepalen ze hoe ze het verhaal gaan verbeelden en vertellen. “Wat is de onderwereld en hoe ziet de onderwereld eruit? Deze vraag leg ik de spelers dan voor. Samen proberen we dit dan vorm te geven. Soms werkt het en soms niet. Maar dat is het spel, dat we samen tot iets komen”, geeft Caro als voorbeeld.  

Theater Klare Taal 

Bij Theater Klare Taal spelen 14 mensen met een beperking. Theater Klare Taal is een samenwerking tussen Driestroom en ArtEZ. Caro: “We maken theater en iedereen is belangrijk voor het stuk. Ik vind het ook niet belangrijk welke beperking iemand heeft. Ik vind het veel belangrijker om te kijken naar wat iemand kan.” Caro is vanuit ArtEZ (kunstacademie in Arnhem) als theatermaker vanaf het ontstaan van Theater Klare Taal, zo’n 7 jaar geleden, betrokken. Zij bedenkt het spel, het script en de choreografie. Marieke de Groot begeleidt vanuit Driestroom de spelers. “Ik daag de spelers uit om zichzelf uit te dagen, uit hun comfortzone te stappen en met hun persoonlijke doelen aan de slag te gaan. Waarom is het spannend? Hoe kunnen we het minder spannend maken? Deze en vergelijkbare vragen stel ik ze geregeld.”

Op het podium

Op dinsdag 28 september 2021 brengt Theater Klare Taal hun eenakter op het podium tijdens de regionale eenakterdag in Parktheater Eindhoven. Wil jij hier bij aanwezig zijn? Kaarten zijn via het Parktheater te koop. De dag is van 10.00 tot 17.00 uur.

In totaal zijn er twee regionale eenakterdagen. Vanuit elke regio gaan drie theatergroepen door naar de landelijke Special Theater Road Show Inspiratiedag in het AFAS Theater in Leusden.