Nieuws

Genomineerden Gehandicaptenzorgprijs 2018 bekend

02 oktober 2018

Drie technologische innovaties zijn nog in de race voor de Gehandicaptenzorgprijs. In willekeurige volgorde: de app signaLEREN, de kindergebaren-app en het digitaal programma voor psycho-educatie ‘Ziejewel’. Maandag 12 november maakt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) bekend wie de winnaar is van de Gehandicaptenzorgprijs 2018 op de Kennismarkt in de Jaarbeurs Utrecht.

App signaLEREN

De applicatie stelt gebruikers in staat om met behulp van een persoonlijk afgestemd digitaal signaleringsplan eigen emoties te reguleren. De app helpt bij het herkennen van fasen omtrent spanningsopbouw en draagt persoonlijke regulatiestrategieën aan om de spanning te verminderen. Voorbeelden van regulatiestrategieën zijn een videoboodschap van een ouder, een visuele verwijzing naar een leesboek of muziek. De app is ontwikkeld door Koraal Groep, locatie de Hondsberg, voor jeugdigen en volwassenen in zorg en onderwijs met emotieregulatieproblemen.

Kindergebaren-app

De applicatie zorgt dat kinderen met een auditieve beperking spelenderwijs kennis maken met gebaren. De gebaren in de video’s zijn gemaakt door achttien kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 jaar, zowel kinderen met een auditieve beperking als horende kinderen. Naast het bekijken van video’s wordt ook de kennis van de kinderen getest via een quiz. De applicatie is ontwikkeld door NSDSK en zorgt voor een toename in gebaren woordenschat.

Digitaal programma voor psycho-educatie ‘Ziejewel’

Het digitale programma bevat tien lessen waarin herkenbare situaties voor de leerlingen op school worden getoond. Het programma bevat opdrachten die ervoor zorgen dat leerlingen samenhang zien tussen gedachte, gevoel, gedrag en gebeurtenis. Bartiméus heeft het programma ontwikkeld voor visueel beperkte leerlingen om aan de slag te gaan met eigen uitdagingen in de ziende maatschappij.

Prijsuitreiking

Op maandag 12 november wordt bekend wie de winnaar is van de Gehandicaptenzorgprijs 2018. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 euro. Daarnaast ontvangt de winnaar een kunstwerk, beschikbaar gesteld door Triodos Bank. De andere genomineerden ontvangen een geldbedrag van €2.500 euro.

VGN organiseert de Kennismarkt, samen met Reinaerde en Kennisplein Gehandicaptensector, waarin innovaties in de gehandicaptensector centraal staan. De Kennismarkt vindt plaats in Mediaplaza in de Jaarbeurs Utrecht. De uitreiking van de gehandicaptenzorgprijs, onder dagvoorzitterschap van Frank Bluiminck, is onderdeel van het programma op de Kennismarkt en start om 13.00 uur. Wil jij aanwezig zijn bij de prijsuitreiking van de Gehandicaptenzorgprijs 2018? Meer informatie over het programma en het aanmelden, klik hier.

Jury

De drie genomineerden zijn geselecteerd door een vakjury onder voorzitterschap van Martin Boekholdt, voorzitter van de stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg, en door een jury van ervaringsdeskundigen van de LFB.

Kennisbeleid

De VGN organiseert dit jaar voor de zevende keer de Gehandicaptenzorgprijs. In het kader van haar kennisbeleid wil VGN gehandicaptenzorginstellingen stimuleren tot kennisontwikkeling en kwaliteitsverbetering belonen om de kwaliteit van het leven van mensen met een beperking te vergroten. 

Eerdere winnaars

De gehandicaptenzorgprijs wordt eens in de twee jaar georganiseerd. In 2016 viel de e-learning ‘Ondersteunen bij seksualiteit’, ontwikkeld door zorgorganisaties Cello en Dichterbij, in de prijzen. De gehandicaptenzorgprijs 2014 werd gewonnen door het boek ‘Spraaktaal’ van Koninklijke Kentalis.

Triodos Bank

Triodos Bank steunt innovaties in de gehandicaptenzorg omdat die ervoor zorgen dat mensen met een beperking zelfstandiger kunnen leven en meer de eigen regie krijgen. Vandaar dat Triodos Bank de VGN Innovatie prijs ondersteunt met het ter beschikbaar stellen van het kunstwerk voor de winnaar van de Gehandicaptenzorgprijs 2018. Het kunstwerk is gemaakt door iemand met een beperking en beeldt een vogel uit die staat voor de vrijheid en onafhankelijkheid van ieder mens, met of zonder beperking. De vogel in vliegende houding geeft het belang van vooruitgang en innovatie aan naar meer menswaardige zorg.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit