Nieuws

VGN vraagt Tweede Kamer om actie op financiële problemen in de gehandicaptenzorg

04 oktober 2023

Donderdag 5 oktober staat een belangrijk debat op de agenda: het eerder uitgestelde debat met minister Helder over het gehandicaptenbeleid. Dit is een moment waar de sector met grote belangstelling naar uitkijkt. Financieel gezien verkeren veel instellingen in de gehandicaptenzorg momenteel in zwaar weer en er is dringend politieke actie nodig. In een dringende brief aan de Kamer vraagt de VGN aandacht voor de de financiële problemen in de gehandicaptenzorg.

Hans vasthouden

Op 14 september 2023 was het debat met minister Helder gepland, helaas werd dit debat afgelast en vervangen door een plenair debat over de ouderenzorg. In een reactie sprak Theo van Uum, directeur VGN, zijn teleurstelling hierover uit. Gelukkig vond de vaste Kamercommissie VWS dit debat ook dermate belangrijk dat het nog op de agenda voor de verkiezingen is gezet. En hier zijn we als VGN blij mee. Hieronder is onze inbreng te lezen. 

Aandacht voor financiële problemen in de gehandicaptenzorg 

De VGN stuurde voorafgaand aan dit debat een brief, waarin aandacht wordt gevraagd voor de financiële problemen waar veel gehandicaptenzorg organisaties momenteel mee kampen. De krapte op de arbeidsmarkt, het opgelopen ziekteverzuim en de hoge inflatie hebben een grote invloed op de begrotingen van onze leden. De kwaliteit en toegankelijkheid van zorg en ondersteuning komen daarmee onder druk te staan, net als de mogelijkheden om de noodzakelijke investeringen in zorgkwaliteit en duurzaamheid te doen. Dit terwijl VWS juist extra bezuinigingen in petto heeft voor de gehandicaptenzorg. 

Deze maatregelen zijn nodig om kwaliteit van zorg en ondersteuning op peil te kunnen houden 

Theo van Uum deed al eerder in een blog een oproep aan de politici om de koers te verleggen: 'Ik vestig mijn hoop op de stuurlui in Den Haag, de bodem van de oceaan is maar een paar stuurfouten van ons vandaan'. In de brief vraagt VGN de Kamer om samen met minister Helder een aantal concrete maatregelen te nemen:  

  • Draai de bezuinigingen terug die voor 2024 en 2025 gepland zijn.  

  • Stel middelen beschikbaar om in duurzaamheid te investeren.  

  • Voorkom dat de loonkloof met de marktsector verder oploopt.  

  • Grijp in op de administratieve lasten in het sociaal domein.   

Schrijnende verhalen uit de praktijk 

Bij de brief zijn ook twee schrijnende praktijkverhalen te lezen, die onderstrepen waarom een koerswijziging noodzakelijk is:  

  • Het verhaal van Sabrina roept op om wachtlijsten te voorkomen in de complexe zorg door de kosten volledig te vergoeden in de tarieven. Sabrina vertelt welke stempel het zorgen voor haar zoon Ernst op het gezin drukt. 'Het is zorgen met liefde, maar ook met buikpijn: Is dat te veel gevraagd: een passende zorgwoning voor je zoon?' Zie hieronder haar verhaal op video.

Andere verhalen:

  • Het verhaal van Saskia roept de Kamerleden op om te zorgen voor passende zorg die de zelfredzaamheid en eigenwaarde vergroot van mensen die gehandicaptenzorg ontvangen. Saskia vertelt over het traumatisch effect op haar zoon vanwege het uitblijven van passende zorg: ‘Youp is kapot’.  

  • Het verhaal van Wouter en Esther benadrukt het belang van onze oproep om te investeren in zorgprofessionals, onder andere door werken in loondienst aantrekkelijk te maken. Esther vertelt dat ze er de laatste tijd een extra zorg heeft bijgekregen: begeleiders die elk moment kunnen stoppen omdat ze elders beter kunnen verdienen. ‘De zorg is net een huizenmarkt geworden.’

De VGN hoopt dat de Kamer onze boodschap zal oppikken, tijdens het debat of anders later tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat is nodig om te kunnen blijven werken aan kwaliteit van zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking en onze visie voor de toekomst: dat Nederland een samenleving wordt waarin iedereen gewoon kan meedoen, ongeacht beperking. 

Hier is de brief te lezen die de VGN aan de Kamer heeft verstuurd. 

Het debat is 5 oktober van 18.00-22.00 uur en is ook live te volgen op de website van de Tweede Kamer via www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/troelstrazaal & met gebarentolk via www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/gebarentolk

Brief VGN Commissiedebat gehandicaptenbeleid 14 september 2023

Martijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Martijn Koot