Artikelen door Gerard Schoep

 1. Werkgevers die loonsteun willen aanvragen voor de maanden november en december van dit jaar kunnen sinds 13 december daarvoor een aanvraag indienen bij UWV. Op 26 november kondigde het kabinet, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, een terugkeer aan van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). UWV heeft daarna alles op alles gezet om het loket zo snel mogelijk te kunnen openen. Aanvragen voor dit tijdvak kunnen worden ingediend tot en met 31 januari 2022.

  • Coronavirus
  • Passende financiering
 2. Met de start op 30 september jl. hebben de delegaties van de vakbonden en de VGN inmiddels drie intensieve gespreksdagen achter de rug. Op deze dagen is vooral de inzet van elk van de partijen aan de orde gekomen en zijn op de verschillende thema’s onder meer praktische inzichten en (voorlopige) standpunten gewisseld. Op 13 december krijgen de onderhandelingen een vervolg aan de hand van een concreet voorstel door de VGN-delegatie.

  • Aantrekkelijk werk
 3. Begeleiders trots op hun vak!

  Nieuws -

  BPSW, de beroepsvereniging voor professionals in sociaal werk, heeft een e-magazine uitgebracht voor en door begeleiders in de gehandicaptenzorg.

  • Aantrekkelijk werk
 4. De coalitie Digivaardig in de zorg, waarvan ook de gehandicaptenzorg deel uitmaakt, organiseert op maandag 29 november a.s. voor de negende keer een werkconferentie. Medewerkers in de zorg die op zoek zijn naar tips en nieuwe inspiratie willen opdoen om de eigen zorgorganisatie (nog) digivaardiger te maken, zijn die dag van harte welkom van 13.00 tot 17.00 uur in Driebergen. De locatie ligt vlakbij het station en er worden broodjes en bitterballen beloofd. Deelname is gratis.

  • Aantrekkelijk werk
  • Digitaal onbeperkt
 5. In het kader van de corona-steunmaatregelen werd in april 2020 de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) geïntroduceerd. Kern van de regeling is een tegemoetkoming in de loonkosten bij omzetverlies als gevolg van corona. Inmiddels zijn er meerdere NOW-subsidieperioden geweest. Werkgevers moeten na afloop van een subsidieperiode een definitieve aanvraag indienen bij het UWV voor de eindafrekening. De uiterste aanvraagdatum over de eerste NOW-subsidieperiode (maart-april-mei 2020) is 31 oktober 2021. Niet tijdige indiening kan leiden tot het terugvorderen van het volledige voorschot.

  • Coronavirus
  • Passende financiering
 6. Nieuw pensioenstelsel

  Artikel -

  Het toekomstige pensioenstel kwam tijdens de ALV op 3 juni 2021 ter sprake, waarbij vanuit het bestuur van PFZW de te maken keuzes binnen het nieuwe pensioenstelsel werden gepresenteerd. Sociale Partners, werkgevers en vakbonden, zullen in de nieuw te vormen Commissie Arbeidsvoorwaarden Pensioen (CAP) tot een keuzes moeten komen. Tijdens de ALV bleek dat de meerderheid van de VGN-leden gelijkluidende voorkeuren heeft bij de te maken keuzes, mede gebaseerd op de door PFZW gehanteerde waarden, hetgeen voor de VGN-vertegenwoordiger in de CAP (Johan Dusseljee, bestuurder Vanboeijen) een vorm van mandaat vormt voor het gesprek in de CAP.
  In dit artikel beschrijven we nog eens in hoofdlijnen het waarom, wat en hoe van het nieuwe pensioenstelsel.

  • Aantrekkelijk werk
  • Wet- en regelgeving
 7. Op de valreep van het voorgaande jaar is het Kabinet toch ingegaan op het verzoek van de zorgbranches om de tijdelijke maatregel 'BTW-vrijstelling inleen zorgpersoneel' te verlengen in 2021, vooralsnog tot en met 31 maart.

  • Aantrekkelijk werk
  • Passende financiering
 8. Tijdens de coronacrisis kregen medewerkers in de gehandicaptenzorg meer ruimte om hun vakmanschap uit te oefenen. Volgens Gerard Schoep, manager arbeidszaken bij de VGN, is er geen weg meer terug. ‘Samen maken jullie je vak nog leuker!’

  • Aantrekkelijk werk