Artikelen door Johan de Koning

 1. Gewoon inclusief in de Efteling

  Artikel -

  Hoe inclusief is Nederland? Dat onderzoeken we in de nieuwe rubriek van Markant ‘Gewoon inclusief’. We gaan daarvoor naar plekken in ons land die niet speciaal zijn ingericht voor mensen met een beperking. We kijken of deze plekken toch geschikt zijn voor deze doelgroep. We reisden af naar Kaatsheuvel voor een bezoek aan de Efteling.

  • Meedoen in de samenleving
 2. Als je op een gelijkwaardige manier wilt samenwerken met ouders, waarom neem je ze dan niet in dienst? Bij Joyce-House in Wolvega doen ze dat. Sleutel tot het succes: ‘We schoffelen niets weg, alles mag er zijn.’

 3. Met een vereniging van 180 organisaties kun je minstens zoveel impact hebben als een ministerie, vindt VGN-directeur Theo van Uum. Zeker als je dezelfde visie deelt. Maar valt die wel te realiseren? ‘Eenvoudig wordt het niet, maar het is geen mission impossible.’ In een interview in Markant vertelt Theo van Uum onder andere over zijn ambities voor de VGN.

 4. In de ggz wordt nog onvoldoende opgemerkt dat veel patiënten een licht verstandelijke beperking (lvb) hebben. Met als gevolg dat de behandeling niet aanslaat en zij eindigen als chronisch patiënt. Psychiater Jeanet Nieuwenhuis wil dat de ggz alle patiënten bij binnenkomst gaat screenen. En dat psychiatrie en gehandicaptenzorg meer gaan samenwerken.

 5. Om vastgelopen situaties in de gehandicaptenzorg weer in beweging te krijgen, moeten medewerkers elkaar vaker (kunnen) opzoeken. Dat blijkt uit een artikel over het project WAVE in het februarinummer van Markant. Dertien buitenstaanders zonder zorgervaring keken als ‘outsider-onderzoeker’ mee bij zes zorgorganisaties. ‘Blijf bij elkaar als het moeilijk is.’

  • Goede kwaliteit
 6. Ernest Müter, bestuurder van de NSDSK, is zaterdag 17 december onverwacht overleden. Het management van de NSDK noemt hem in een bekendmaking ‘onze geliefde bestuurder’. Hij was ook bestuurslid van de NVZD.

  • Goed bestuur
 7. Minister Conny Helder leerde van de gehandicaptenzorg veel over innovatie. Dat gebeurde toen zij bestuurder in de ouderenzorg was. Zij vertelt erover in een interview in de nieuwe Markant die volgende week verschijnt. ‘Gelukkig kom ik op stoom’, zegt ze naar aanleiding van akkoorden als de Toekomstagenda Gehandicaptenzorg.

 8. Verantwoorden, voor wie doen we dat eigenlijk? En moet het echt zoveel tijd kosten? Philadelphia sloeg de handen ineen met drie zorgkantoren en begon opnieuw. Wat moet er wel en niet in het dossier staan? En dan blijkt het best leuk te zijn.

  • Administratieve lasten en verantwoording