Artikelen door Johan de Koning

 1. Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen in de 25 jaar dat Markant bestaat? En welke gebeurtenissen laten dit zien? Midden jaren negentig werd de individuele zorgbehoefte het uitgangspunt, maar nog altijd denken we in doelgroepen en profielen. ‘Het oplossen van dat spanningsveld is de grote uitdaging van onze zorg.’

 2. In de gehandicaptenzorg kwam de afgelopen 25 jaar meer aandacht voor de inhoud van het werk en het onderzoek ernaar. Het ‘paradigma’ richtte zich op individuele ondersteuning en de dagbesteding kwam op. Dat vertellen verschillende deskundigen in een terugblik èn vooruitblik in het jubileumnummer van Markant, dat begin november verschijnt.

  • Meedoen in de samenleving
 3. Op 10 november 2020 reikt Amerpoort tijdens de Week van de Mediawijsheid voor de tweede keer de Special Media Awards uit. 30 genomineerden dingen mee in 10 categorieën van deze landelijke door de VGN gesteunde prijsuitreiking voor mediamakers met een verstandelijke beperking. Stuk voor stuk laten de genomineerden met hun bijdrage zien hoe je sociale media op een positieve manier kunt inzetten.

  • Kennis en onderzoek
 4. Zorgaanbieders blijven voor hun aanvullende behoefte aan beschermingsmiddelen en hulpmiddelen terecht kunnen bij de bestelportals. Het LCH laat weten dat het voldoende heeft ingekocht om in de behoefte voor de zorg te kunnen voorzien bij een mogelijke tweede golf.

  • Coronavirus
 5. In de gehandicaptenzorg worden verschillende initiatieven genomen om medewerkers te ondersteunen in het omgaan met de extra stress door de coronacrisis. Belangrijk is dat er aandacht is voor hun ervaringen, bij leidinggevenden en collega’s. In het augustusnummer van Markant komt de aanpak als thema aan de orde.

  • Aantrekkelijk werk
  • Coronavirus
 6. Het ontwikkelen van een Steffie-module, met begrijpelijke digitale informatie over belangrijke onderwerpen, duurt normaal gesproken maanden. Maar de module over het coronavirus was in een week klaar. In het meinummer van Markant legt de man achter Steffie, Jacques de Wit, uit hoe dat kon.

  • Coronavirus
  • Digitaal onbeperkt