Artikelen door Martijn Koot

  1. De Tweede Kamer heeft op 15 februari de begroting 2024 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vastgesteld. Daarbij zijn wijzigingen aangebracht waar de VGN over te spreken is. Een daarvan is een amendement waarmee de Kamer opdracht geeft om 193 miljoen euro aan bezuinigingen op de langdurige zorg terug te draaien.

    • Passende financiering
  2. Op 24 en 25 januari is in de Tweede Kamer de begroting 2024 van VWS besproken, dit met uitzondering van de begroting jeugd. Het was de eerste begrotingsbespreking in de nieuwe politieke verhoudingen na de verkiezingen van 22 november, met veel nieuwe Kamerleden. Deze Kamerleden gingen in debat met de demissionaire minister Helder, die ook de portefeuille van haar vertrokken collega Kuipers waarnam. Minister Helder was zeer terughoudend in het doen van toezeggingen en bij de partijen die bezig zijn met formeren (PVV, VVD, NSC, BBB) was er terughoudendheid om stelling te nemen gezien de afspraak om tijdens de formatiebesprekingen niet naar buiten te treden.

    • Aantrekkelijk werk
    • Langdurige zorg
    • Passende financiering
    • Wet- en regelgeving
  3. Donderdag 5 oktober staat een belangrijk debat op de agenda: het eerder uitgestelde debat met minister Helder over het gehandicaptenbeleid. Dit is een moment waar de sector met grote belangstelling naar uitkijkt. Financieel gezien verkeren veel instellingen in de gehandicaptenzorg momenteel in zwaar weer en er is dringend politieke actie nodig. In een dringende brief aan de Kamer vraagt de VGN aandacht voor de de financiële problemen in de gehandicaptenzorg.

    • Duurzaamheid
    • Langdurige zorg
    • Passende financiering
    • Visie 2030
  4. De Eerste Kamer heeft recent de Wet Toekomst Pensioenen aangenomen. Als gevolg hiervan gaat er de komende jaren voor alle betrokken partijen veel veranderen in de pensioenregeling. Ons Pensioenfonds Zorg en Welzijn organiseert op 30 juni een tweetal interactieve webinars om u nader te informeren over deze veranderingen.

  5. Door oplopende kosten en bezuinigingen van de overheid kan de zorgsector de noodzakelijke vastgoedopgaven niet meer realiseren. Er dreigt een investeringsstop, waardoor 50.000 zorgeenheden op termijn zullen verdwijnen. Om het tij te keren verstuurden de zorgorganisaties en -branches vandaag een noodkreet, vastgelegd in het manifest ‘Opgave zorgvastgoed haalbaar houden’ naar de leden van de Vaste Kamercommissie VWS.

    • Passende financiering
    • Vastgoed en wonen naar wens
  6. Op 28 april zond minister Kaag de Voorjaarsnota naar de Tweede Kamer. In deze nota geeft het kabinet een tussenstand van de Rijksbegroting van 2023 en een vooruitblik naar de komende jaren. De nota bevat een aantal nieuwe of aangepaste plannen voor de gehandicaptenzorg. Het belangrijkste nieuws is dat het kabinet voor dit jaar en volgend jaar elk 40 miljoen euro extra ter beschikking stelt voor de gehandicaptenzorg voor cliënten met een VG7-profiel. De maatregelen die al bekend zijn gemaakt via het coalitieakkoord en/of de VWS-begroting 2023 blijven van kracht.

  7. Tijdens het laatste bestuurlijk overleg met Minister Helder over Ontregel de langdurige zorg is gesproken over goede voorbeelden waarmee zorginstellingen zelf hun administratieve lasten terug kunnen dringen. Daarbij is ditmaal het voorbeeld van de zorgovereenkomst benoemd: het is niet noodzakelijk om een schriftelijke zorgovereenkomst met een cliënt aan te gaan, dit mag ook in de vorm van een welkomstbrief met verwijzing naar algemene voorwaarden. V&V instelling Mijzo werkt al op deze manier en heeft er goede ervaringen mee.

    • Administratieve lasten en verantwoording
  8. De Prinsjesdagplannen bevatten voor de VGN geen grote verrassingen, wel missen we een gevoel van urgentie voor wat de huidige energiecrisis en hoge inflatie betekent voor mensen met een beperking, medewerkers in de gehandicaptenzorg en zorgaanbieders. Deze impact is groot, en vraagt om specifieke maatregelen.