Nieuws

CAO Gehandicaptenzorg nu ook online: 'Een grote stap voorwaarts'

De VGN-website heeft vanaf 6 september een belangrijke nieuwe functie: de CAO is nu ook online beschikbaar! De collectieve arbeidsovereenkomst van de gehandicaptenzorg was natuurlijk al lang als digitale pdf beschikbaar, maar er is nu een module die het mogelijk maakt om heel gericht te zoeken: op inhoudsopgave, op index, met een zoekmachine en via een tag cloud. Een geavanceerd systeem kortom, waarop de VGN trots is.

U vindt de online-CAO op www.vgn.nl/cao of door op de banner aan de rechterkant op de homepage te klikken.  Aangezien een groot deel van de bezoekers van de website voor de CAO komt, is de verwachting dat de nieuwe online-versie in een grote behoefte zal voorzien. Daarmee wordt de serviceverlening van de VGN verder opgeschroefd.

De CD-ROM die voorheen nodig was om de CAO te kunnen raadplegen is door de introductie van de online-variant overbodig geworden. Volgens Muriël van Rijn, beleidsmedewerker arbeidsvoorwaarden bij de VGN en verantwoordelijk  voor de introductie van de online-CAO, is het een grote stap voorwaarts: “Tot nu toe moest je zelf zoeken in de pdf en bestond altijd de kans dat je niet vond wat je zocht. Maar dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat je echt alles wat je weten wil boven water krijgt.”   

Zoeken via Inhoud
Onder het tabblad 'Inhoud' zijn alle hoofdstukken van de CAO opgenomen en per hoofdstuk alle voorkomende artikelen. Ook vindt u hier verschillende pagina’s ‘Over de CAO’ met informatie over bijvoorbeeld hoe het CAO-boekje te bestellen is, waar werkgevers of werknemers met vragen terecht kunnen en wat er in de preambule van de CAO is opgenomen.

Zoeken via de index
In de 'Index' zijn alle woorden uit het zakenregister opgenomen aangevuld met toepasselijke kantlijnwoorden uit het CAO-boekje. Door op het woord te klikken verschijnen alle artikelen waarin het betreffende woord voorkomt.

Zoeken met de zoekfunctie

Wanneer u een zoekterm invult in het vak ‘Zoeken binnen de CAO’  zoekt u alleen op de CAO-pagina en niet op andere delen van de website van de VGN. Er verschijnt dan een overzicht van alle artikelen waarin de zoekterm voorkomt. Tevens verschijnt er een i voor alle hoofdstukken en artikelen met een treffer op de zoekterm. In de tekst van het betreffende artikel wordt het gezochte woord vet weergegeven.

Zoeken met een tag cloud (woordwolk)
Na het zoeken met de zoekmachine of via de index verschijnt er een woordwolk met zoekwoorden, de meest gebruikte zoekwoorden zijn het grootst. Na het aanklikken van een woord surft u door naar de pagina met gerelateerde onderwerpen.

Gerwin van der Lei, manager Werkgeverszaken van de VGN zegt: “Ik kan iedereen aanraden om de digitale CAO eens te bezoeken. Het is haast onvoorstelbaar hoe makkelijk en hoe goed het werkt. Ik weet zeker dat we onze lidinstellingen hiermee een groot plezier doen.”

 Benieuwd naar de online-CAO? Kijk dan op www.vgn.nl/cao