VGN Podcast: Toenemende financiële zorgen, kan de sector tegen een stootje?
Kan de gehandicaptenzorg in Nederland tegen een stootje? Die vraag staat centraal in de nieuwe aflevering van De Stellingcast, de podcast van de VGN. In de podcast komen drie bestuurders aan het woord over de toenemende financiële zorgen binnen de gehandicaptenzorg. Niet alleen de financiële druk neemt toe, ook de complexiteit van de zorgvragen en het aantal zorgvragen, terwijl er minder zorgprofessionals beschikbaar zijn. ‘We kunnen tegen een stootje, maar het is een samenspel van zaken dat het wel erg ingewikkeld maakt.’
-
Beluister deze podcast via Spotify, Youtube of Soundcloud.
-
Liever lezen dan luisteren? Van de podcast is ook een longread gemaakt.
Actie is nodig
De gehandicaptenzorg staat financieel flink onder druk. Als er niets gebeurt, zal een flink deel van de gehandicaptenzorgaanbieders vanaf 2025 niet meer financierbaar zijn. Dat stelt de VGN vast na het analyseren van 38 jaarrekeningen van haar leden over 2022. Er pakken zich donkere wolken samen boven de branche. In de podcast nemen drie bestuurders de stand van zaken door: Elze Vonk (Alliade), Emmeke van Eersel (Middin) en Han van Esch (Philadelphia). Kan de sector tegen een stootje?
‘We kunnen tegen een stootje, maar het is een samenspel van zaken die het wel erg ingewikkeld maakt’
Stijgende loonkosten: is de grens bereikt?
De bestuurders gaan in op de oorzaken van de financiële zorgen, zoals de kosten voor personeel. Die post steeg in 2022 met maar liefst 36 procent. Dat komt omdat de sector met personeelskrapte en oplopend ziekteverzuim kampt, waardoor er in toenemende mate een beroep op zzp’ers wordt gedaan. Is er een grens bereikt? Wat doet de inzet van zzp’ers met teams en met de kwaliteit van zorg? En wat zegt deze trend over de aantrekkelijkheid van de sector?
Tekst loopt door onder de afbeelding
‘Ik heb wel de ambitie om de trend van het inschakelen van zzp’ers te doorbreken’
Lobby met banken
De gestegen rente en bouwkosten zijn ook een belangrijke aanleiding voor de geldzorgen binnen de gehandicaptenzorg. En dat heeft effect op toekomstige investeringen. Als de banken zich vanaf 2025 zouden terugtrekken, dan komt veel ontwikkeling tot stilstand. Voor 80 procent van de investeringsplannen is geld van de banken nodig. Dus is het noodzaak de banken dichtbij te houden en samen lobby te voeren.
‘Ik vind het opmerkelijk dat de banken nog eerder dan wij op de bres stonden voor onze cliënten, met een passend signaal aan de minister’
Veerkracht en anders organiseren van zorg
Ook spreken de bestuurders over de veerkracht die de sector kenmerkt en over de initiatieven die zij zelf al hebben genomen om het tij te keren: zowel in de randvoorwaardelijke sfeer als in het anders organiseren van zorg. Zij zien een interessante tijd voor medewerkers in de gehandicaptenzorg aankomen: veel meer in de maatschappij en veel meer samen met het netwerk om de mensen met een beperking heen.
Meer informatie
Tijdens de hele zomer besteedt de VGN periodiek tot aan Prinsjesdag vanuit verschillende invalshoeken aandacht aan de financiële situatie in de gehandicaptenzorg en de veerkracht die de sector toont. Meer informatie is te vinden op deze overzichtspagina.