Artikelen door Jos Noordover

  1. Sinds januari 2020 gelden er twee nieuwe wetten over onvrijwillige zorg: de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd). Het doel van de wetten is zo min mogelijk dwang in de zorg toe te passen. En waar het toch nodig is, moet het zo zorgvuldig mogelijk gebeuren.

    • Wet- en regelgeving
  2. De politie heeft de VGN gevraagd om een lijst onder haar leden te verspreiden van contactpersonen per regio bij de zedenpolitie. Dit overzicht helpt u als zorgaanbieder om snel in contact te kunnen treden met een vertegenwoordiger van de zedenpolitie bij vermoeden van seksueel misbruik. De zedenpolitie kan u adviseren over het te volgen traject.

    • Veiligheid voorop
  3. Afgelopen week ging de documentaire Sexual Healing in première tijdens het Movies that Matter Festival. Het is een intiem en indringend portret van Evelien, die sinds haar geboorte spastisch is en een sterk verlangen heeft naar seksualiteit. Nu, op haar 53ste, vindt ze de tijd rijp voor een zoektocht naar intimiteit. Maar twijfel en onzekerheid zijn nooit ver weg. Wordt ze haar innerlijke obstakels de baas?

    • Meedoen in de samenleving
    • Visie 2030
  4. Als professional kun je te maken krijgen met vermoedens van seksueel misbruik bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is belangrijk om er snel achter te komen wat er precies is gebeurd. Dit kan door het inzetten van een taxatiegesprek. Een duidelijk kwaliteitskader voor dit soort gesprekken ontbreekt alleen nog. De komende tijd wordt hier over gesproken.

    • Veiligheid voorop
  5. Wat is jouw ervaring met de implementatie en uitvoering van de Wet zorg en dwang? Geef je mening en vul de vragenlijst in voor 29 maart 2022. De vragenlijst is onderdeel van de landelijke monitor implementatie Wet zorg en dwang.

    • Wet- en regelgeving
  6. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat zich in het toezicht op een veilige zorgrelatie meer richten op bewustwording en preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. Naast ingrijpen als het toch voorkomt. Iedereen moet kunnen rekenen op goede en veilige zorg. Hiervoor is het belangrijk om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg te voorkomen.

    • Veiligheid voorop
  7. Het kunnen ontplooien en beleven van seksualiteit door mensen met een verstandelijke beperking is in onderzoek en praktijk nog lang niet mainstream. Er is veel materiaal ontwikkeld ter voorkoming van negatieve consequenties van seksualiteit, maar aandacht voor ontplooiing van seksualiteit bij volwassenen met een verstandelijke beperking is er nog onvoldoende of het is onvoldoende duidelijk of het materiaal aansluit bij de beleving van deze groep. Zolang deze kennis ontbreekt, blijft het lastig om goed beleid en handvatten voor professionals te ontwikkelen.

    • Kennis en onderzoek
    • Meedoen in de samenleving
  8. In de Wet zorg en dwang (Wzd) staat dat zorgaanbieders halfjaarlijks gegevens over de toepassing van onvrijwillige zorg moeten aanleveren bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het gaat om onder meer een kwalitatieve analyse onvrijwillige zorg. Die analyse moet eenmaal per jaar, voor 1 juli, bij de inspectie worden aangeleverd.

    • Administratieve lasten en verantwoording