Achtergrond

Goede voorbeelden

16 maart 2020

De impact van het coronavirus op de gehandicaptensector is groot. Toch ontstaan er ook mooie, hartverwarmende en innovatieve oplossingen en initiatieven die wij graag met u delen. Hieronder vindt u een enkele van de goede voorbeelden die we voor u hebben uitgelicht.

Fysio Abrona

Meer goede voorbeelden vindt u bij Informatie voor cliënten en Informatie voor zorgprofessionals

Proef met contacttenten bij 2 locaties van Cosis: ‘nu kun je elkaar goed in de ogen kijken’

Woonlocaties Schoonvelde in Hoogeveen en de Zonnelaan in Groningen zijn de gelukkige ontvangers van een contacttent van het Rode Kruis. De contacttenten zijn een bekend fenomeen bij verpleeghuizen, maar de gehandicaptenzorg maakt er nog geen gebruikt van. De woonlocaties van Cosis zijn op dit moment gesloten voor bezoek. Cosis is blij dat de proef wordt gedaan. ‘Onze cliënten hebben een heel nauwe band met hun ouders’, zegt Ria Stegehuis, Raad van Bestuur van Cosis. ‘Het is erg moeilijk als je je kind nauwelijks kan zien. Praten door een raam gaat niet, dit zijn heel kwetsbare mensen’. RTV Drenthe filmde het contact tussen bewoonster Merel en haar moeder Ina in Hoogeveen. Lees verder

Kennisvragen verzameld door de Associatie van Academische Werkplaatsen VB

De Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen ondersteunt zorgorganisaties in hun strijd om het coronavirus onze samenleving niet nog verder te laten ontwrichten. Dat doet de Associatie door vragen van zorgorganisaties over het coronavirus en de gevolgen hiervan voor de zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking te beantwoorden. Wetenschappers van alle aangesloten Academische Werkplaatsen verzamelen hiervoor samen recente wetenschappelijke kennis uit binnen- en buitenland. Op de website van de Associatie zijn de kennisvragen en de antwoorden te vinden. Waaronder de vraag: Wat zijn effectieve methoden om mensen met een licht verstandelijke beperking zelf ervoor te laten kiezen om zich strikt te houden aan de COVID-19 maatregelen? Lees verder

Driestroom cliënten desinfecteren hun handen met bier

Dankzij een donatie van bierbrouwer Bavaria desinfecteren de cliënten van Driestroom hun handen met bier, nou ja, met de alcohol die overblijft uit bier. Nu de horeca vanwege corona gesloten is, haalde de Bavariabrouwerij in Lieshout het opgeslagen bier bij restaurants en kroegen op om dit tot handalcohol te verwerken dat aan de RIVM-richtlijnen voldoet. Bavaria maakt en doneert 25.000 tot 35.000 liter handalcohol. Driestroom heeft inmiddels 150 liter handgel van Bavaria gekregen in jerrycans van 25 liter. De assistent-medewerkers van Werkpost De Ploeg in Nijmegen gaan binnenkort de handalcohol overgieten in handzame flacons. Driestroom heeft, zoals bijna alle zorginstellingen en ziekenhuizen in ons land, een tekort aan ontsmettingsmiddelen. Met de 150 liter handgel van Bavaria, kunnen ze weer vier weken vooruit.

Bovenregionale samenwerking Cohortverzorging

Aveleijn, De Twentse Zorgcentra, Estinea, InteraktContour en De Lichtenvoorde hebben bovenregionale samenwerkingsafspraken gemaakt en stellen sinds eind april locaties open voor cohortverzorging van coronapatiënten met hersenletsel, of een verstandelijke of lichamelijke beperking in de regio Twente en Oost-Achterhoek. Er zijn criteria geformuleerd om te bepalen wie of waarom iemand in aanmerking komt voor bovenregionale cohortverzorging. Annamiek van Dalen, raad van bestuur De Twentse Zorgcentra vertelt: ‘Het is een besluit dat we voor de veiligheid van cliënten en medewerkers hebben moeten nemen.’ Lees verder

Kennisplein Gehandicaptensector

Op veel plekken is informatie te vinden over het coronavirus in de gehandicaptenzorg. Een waardevolle aanvulling op al deze informatie is te vinden op het Kennisplein Gehandicaptensector. Hier vinden zorgmedewerkers algemene (praktische) informatie over het virus, specifiek over maatregelen in de gehandicaptenzorg, (voorlichtings)materialen en informatie over alternatieve dagbesteding en mentale gevolgen van de coronacrisis. Zo is bijvoorbeeld de Wegwijzer coronavirus voor begeleiders een handig overzicht. 

Liedje to go bij de Prinsenstichting

Twee muziek-agogen van de Prinsenstichting bedachten het concept 'liedje to go' en spelen elke vrijdagmiddag bij mooi weer, bij een open deur liedjes voor cliënten die voorbij wandelen met hun begeleiders. Melissa Maijenburg en Jacq Hesemans doen dit op één van de dagbestedingslocaties van de centrumlocatie van de Prinsenstichting in Purmerend, de locatie waar ze normaalgesproken muziekles geven. 'De cliënten vinden het fantastisch. Ze kijken er dan ook echt weer naar uit om weer hun verzoeknummertje aan te vragen.'

Adullam lanceert campagne ‘Geef nú warmte!’ voor meer betrokkenheid

Adullam Gehandicaptenzorg is een digitale kaartenactie gestart om cliënten en medewerkers van Adullam een hart onder de riem te steken. Belangstellenden kunnen een digitale kaart van de actiepagina downloaden en persoonlijk maken met een foto of een tekst. De binnengekomen kaartjes worden door Adullam geprint en opgehangen zodat de cliënten ervan kunnen genieten. Bram Prins, Raad van Bestuur: 'Het tonen van betrokkenheid geeft voor zowel cliënten als ouders en bekenden een gevoel van nabijheid. U kunt nu niet dichtbij komen, maar wel uw warmte geven'.

Toverbaltheater creëert een online community

Bij dagbesteding het Toverbaltheater in Beneden Leeuwen werken 49 mensen met een beperking. Om het contact met de medewerkers te behouden en te zorgen dat zij iets te doen hebben, krijgen de medewerkers elke dag een doe-opdracht van het theater. Opdrachten variëren van het sturen van een kaart, het maken van een foto-opdracht tot het doen van een dansje en het organiseren van een modeshow. Foto's en filmpjes van de gemaakte opdrachten worden vervolgens op de Facebook-pagina van het Toverbaltheater met elkaar gedeeld. 'Op die manier worden de medewerkers gesteund met activiteiten en is er dagelijks contact met elkaar. Iedereen in het land die wil aanhaken is welkom om mee te doen met de opdrachten', zegt Ina Cornelissen van het Toverbaltheater. 

Abrona ontwikkelde een wandelbingo om in beweging te blijven

Hoe geven fysiotherapeuten hun werk vorm nu er in de zorginstellingen allerlei corona-maatregelen zijn getroffen en corona ervoor zorgt dat ook cliënten minder bewegingsvrijheid hebben? Geke van Ruiswijk en Kelly Vervoort zijn fysiotherapeuten bij Abrona en maken deel uit van een team van tien collega’s. 'Zonder fysiotherapie gaat de conditie en mobiliteit snel achteruit gaat bij onze doelgroep.' Dus zijn er filmpjes gemaakt en werd er een wandelbingo georganiseerd om te zorgen dat clienten in beweging blijven. Lees verder.

Sophi: een platform voor ouders van kinderen met een verstandelijke beperking

Philadelphia Zorg heeft een nieuwe digitale ontmoetingsplek ontwikkeld voor ouders en verwanten van een kind met een beperking: Sophi. Hiermee kunnen ouders en verwanten hun verhalen delen, herkenning vinden en tips uitwisselen. En als er behoefte toe is, kunnen ze in gesprek met een zorgprofessional. Ouders en verwanten van een kind met een beperking zitten door deze coronacrisis vaak met de handen in het haar. Deze kinderen begrijpen niet wat er gebeurt en zijn van slag door het wegvallen van de dagstructuur. Lees verder.

Beschermingsmiddelen: samenwerking gehandicaptenzorg en ROAZ komt voorzichtig los

Om het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de gehandicaptensector het hoofd te bieden, komen de eerste samenwerkingsverbanden tussen de gehandicaptensector en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) op gang. Lees hier over de initiatieven die zijn opgepakt in Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant.

Geschiedenisles via Zoom: online contact is extra belangrijk voor dove mensen

Docenten van de Kentalis Guyotschool in Haren begeleiden hun zeer slechthorende en dove leerlingen via Zoom, nu het coronavirus leerlingen thuis houdt. 'Met elkaar gebaren en gewoon samenzijn mis ik erg. Maar, door dit hele corona-gedoe heb ik wel iets nieuws geleerd, ik weet nu net als iedereen in Nederland wat hamsteren in gebarentaal is.' Lees verder.

De Gebarenjuf: Online les ondersteund met gebarentaal

De Gebarenjuf is een concept van Jorina van Veen en Maartje Wille van Kentalis Onderwijs Zoetermeer De Tamarinde, een basisschool in het Speciaal Onderwijs. Het is een website waar leerkrachten filmpjes in gebarentaal plaatsen voor kinderen met een communicatief meervoudige beperking. Lees meer.

Nieuwe hulpmiddelen: medisch paspoort en gespreksleidraad

Het medisch paspoort en een gespreksleidraad zijn twee nieuwe hulpmiddelen waarmee organisaties zich kunnen voorbereiden op situaties waarin iemand met een verstandelijke beperking ernstig ziek wordt door corona. Het medisch paspoort dat artsen in één oogopslag een beeld geeft van het behandelbeleid, werd ontwikkeld door de Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG). Koraal en Nivel stelden de gespreksleidraad op om tijdig te praten over het behandelbeleid. Lees meer.

SiZa zet beweegkaarten en beweegtassen in

Bij ’s Koonings Jaght in Arnhem, een woonvoorziening van SiZa, worden beweegkaarten en beweegtassen ingezet om bewoners in beweging te houden. En daar waar dat mogelijk is gaan begeleiders één op één met een cliënt het bos in. Een reportage. Lees hier verder.

KRO-NCRV start belinitiatief voor mensen met een beperking

KRO-NCRV is het Corona Quarantaine Contact gestart, een initiatief dat mensen telefonisch met elkaar in contact brengt. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink roept expliciet mensen met een beperking op om zich aan te melden om gebeld te worden. Lees meer.

Steffie geeft eenvoudige uitleg over coronavirus

De makers van Steffie hebben een nieuwe stapsgewijze uitleg over het coronavirus gemaakt, in samenwerking met de Rijksoverheid. De eenvoudige website is te vinden op corona.steffie.nl. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare doelgroepen. Steffie beantwoordt vragen zoals: Welke symptomen kan je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen zoals goed je handen wassen en het maken van een dagindeling aan bod. Lees meer.

Sherpa richt in drie dagen verpleegkundige unit in

Sherpa heeft in drie dagen tijd een dagbestedingslocatie van 2200 m2 omgetoverd tot een verpleegkundige unit. Deze staat op het centrale instellingsterrein, op honderd meter afstand van het gezondheidscentrum. Er zijn bedden ingericht om ruim dertig mensen met coronaverschijnselen op te vangen. Op dit moment zijn er gelukkig nog nul bezet. Lees hier verder.

VGInnovators ontwikkelen platform: DigiDagbesteding.nl

De VGInnovators hebben het digitale platform DigiDagbesteding.nl gelanceerd om begeleiders, cliënten en familie en vrienden te helpen. Zij kunnen op het Platform zoeken naar activiteiten voor cliënten tijdens de sluiting van de dagbestedingslocaties. Het platform wordt gevuld door medewerkers van de verschillende zorgorganisaties voor mensen met een (verstandelijke) beperking en wordt continu verder ontwikkeld en aangevuld.

Philadelphia zet een videokanaal in voor clienten

Hallo Thuis is een videokanaal dat Philadelphia inzet voor haar cliënten. Dagelijks worden er live-uitzendingen uitgezonden net als video’s, een eigen Journaal, workshops, leuke afleiding en nuttige informatie over het coronavirus. Ook is er de mogelijkheid om zelf iets te delen. 

101 tips voor een leuke, leerzame en slimme dag thuis

's Heeren Loo verzamelde 101 tips voor een leuke, leerzame en slimme dag thuis. Van ballonactiviteiten tot de pannendans, van bewegingstheater tot verkeersborden trainen. Blijf leren, blijf bewegen en blijf je vermaken.