1. Banenafspraak blijft opnieuw achter, maar hoop op verbetering groeit

    Sinds de start van de banenafspraak in 2013 zijn er bijna 90 duizend extra banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over 2024. Toch blijft de afspraak flink achter op de doelstelling van 115 duizend banen. De achterstand is inmiddels opgelopen tot ruim 25 duizend banen.

    Jongen aan het werk in een magazijn
  2. Word lid van de VGN academie!

    Wil je als zorgorganisatie of school investeren in leren en ontwikkelen, op een manier die écht werkt voor professionals, cliënten, verwanten en vrijwilligers? Sluit je dan ook aan bij de VGN academie! In deze academie werken meer dan 80 gehandicaptenzorgorganisaties en scholen samen aan kwalitatief goede online leertrajecten die naadloos aansluiten bij de dagelijkse praktijk in onze sector. Door gezamenlijk te investeren is er een uitgebreide opleidingscatalogus opgebouwd.

    Leercontent VGN academie
  3. Zet jij de stap? Onafhankelijke informatie bij veranderingen in werk of dagbesteding

    Staat je deelnemer voor een belangrijke verandering, zoals de overstap van dagbesteding naar (beschut) werk, of willen ze stoppen met hun huidige werk? Dan roept dat vaak vragen op. Wat zijn de gevolgen? Waar moet ze rekening mee houden?

  4. Samenwerken aan een soepele overstap naar werk

    Het programma Simpel Switchen in de participatieketen is in beweging. In een recente voortgangsbrief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zien dat de gezamenlijke inzet van zorgorganisaties, gemeenten en het Rijk resultaten begint op te leveren. Ook de VGN levert hierin een actieve bijdrage, onder andere via projecten die de overstap van dagbesteding naar werk eenvoudiger maken.

    aantrekkelijk-werk
  5. Wetsvoorstel ‘Participatiewet in balans, spoor 1' gaat niet ver genoeg

    Op 17 april staat het plenaire debat over het wetsvoorstel ‘Participatiewet in balans, spoor 1’ op de agenda van de Tweede Kamer. In dit wetsvoorstel worden een aantal hardheden uit de Participatiewet gehaald. Dat is positief en noodzakelijk. Maar er zijn meer stappen nodig om de participatie van mensen met een beperking in de samenleving te versterken. Bij voorkeur op passende werkplekken midden in de samenleving als opstap naar betaald werk.

    Jongeman is in werkplaats aan het werk
  6. Werk voor iedereen: een kwestie van leiderschap en durf

    Op het VGN-congres 2025 'De kracht van netwerken' werd twee keer de workshop 'Werk voor iedereen' georganiseerd. De kernvraag was: Hoe kunnen we werkplekken bij bedrijven beter toegankelijk maken voor mensen met een dagbestedingsindicatie? De opkomst bij de workshops was groot en de gesprekken inspirerend. Eén boodschap stond centraal: Er zijn meer werkplekken dan kandidaten, en het vraagt lef en leiderschap om hier écht werk van te maken.

    Professor Harry Hummels
  7. Zet de inclusieve arbeidsmarkt centraal

    Deze week debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de Banenafspraak en de quotumregeling voor mensen met een arbeidsbeperking’. In deze wet is afgesproken dat de overheid en bedrijven 125.000 extra banen creëren voor mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdien. Dat klinkt goed! Toch?

    Client in bakkerij aan het werk