Nieuws

Actueel
 1. Sinds corona is bezoek op woonlocaties minder mogelijk. Er zijn ook andere manieren voor bewoners om contact te hebben met hun familie en vrienden, met name telefonisch of digitaal. Voor sommigen werkt dit prima, anderen hebben of kunnen hier minder mee. Hoe wordt er op jouw woonlocatie omgegaan met beperkt bezoek door het coronavirus? Welke digitale contactmogelijkheden zijn er en wat is er nodig om dit te kunnen faciliteren?

  Locatie- of zorgmanagers, persoonlijk begeleiders, naasten, bezoekvrijwilligers en cliënten die hier zicht en ervaring mee hebben, kunnen hun ervaringen delen. Alle inbreng zal gebruikt worden voor het ontwikkelen van een handreiking met en voor de praktijk om maatwerk rondom bezoek en digitaal contact te kunnen aanbieden. Dit voor wanneer fysiek bezoek niet mogelijk is, maar ook voor normale tijden waarbij digitaal contact mogelijk een aanvulling kan zijn op fysiek contact.

  Coronavirus op blauwe achtergrond
 2. Zorgmedewerkers, ouders, verwanten en mensen met een beperking hebben nog veel vragen over de coronavaccinatie. Daarom organiseert de VGN vandaag twee webinars, in samenwerking met KansPlus en de LFB. Er is een webinar voor mensen met een beperking, ouders en verwanten (om 10:30 uur) en een voor mensen die in de gehandicaptenzorg werken (om 13:30 uur).

  Hugo met client
 3. In 2021 kunnen scholen, sport- en zorginstellingen gebruik maken van een uitbreiding in de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Minister Wiebes heeft op 4 januari 2021 een budget van €40 miljoen opengesteld. Naast de gebruikelijke maatregelen, zoals warmtepompen en zonneboilers, zijn hier nu ook zonnepanelen en kleine windmolens toegevoegd aan de lijst van maatregelen.

 4. Vandaag start het vaccineren in de gehandicaptenzorg. Uit een eerdere peiling van de VGN onder zorgmedewerkers blijkt dat de vaccinatiebereidheid in de gehandicaptenzorg hoog is. Ruim 5400 medewerkers spraken zich uit over het vaccineren. Tweederde daarvan zei volmondig ‘ja’ en staat klaar om gevaccineerd te worden, terwijl een kwart nog twijfels heeft. Wij vroegen medewerkers, maar ook ervaringsdeskundigen naar hun mening om zich wel of niet te laten vaccineren, of waarom ze twijfelen.

  Vaccinatie
 5. Bij Alliade, Amarant, Cordaan, Ipse de Bruggen, Middin, Ons Tweede Thuis en 's Heeren Loo wordt vandaag gestart met het vaccineren van in totaal 7.500 mensen met een beperking. De start van de vaccinatie van deze mensen met het BioNTech/Pfizer vaccin is een Europese primeur. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.

  Vaccineren Middin
 6. Zeven gehandicaptenzorgaanbieders starten op maandag 18 januari met de vaccinatie van een eerste groep van 7.500 mensen met een beperking. Het gaat om bewoners die 24/7 intensieve en langdurige zorg ontvangen. De start van de vaccinatie van deze mensen met het BioNTech/Pfizer vaccin is een Europese primeur.

  Vaccinatie2
 7. Veel gehandicaptenzorgorganisaties meldden zich aan voor de gehandicaptenzorgprijs, die dit jaar in het teken staat van eenzaamheid. Deze week nodigde de jury tien organisaties uit om hun inzending aan hen te pitchen. In minder dan vijftien minuten vertelden zij de jury hoe hun initiatief zorgt voor verbinding bij mensen met een beperking. Drie organisaties mogen met hun uitstekende initiatief door naar de finale: Amerpoort, Aveleijn en Bartiméus zijn nog in de race!

  Illustratie Gehandicaptenzorgprijs 2020