Nieuws

Actueel
 1. Kinderen en gezinnen in kwetsbare situaties hebben tijdens deze coronacrisis harder dan ooit hulp nodig. Zeker nu plekken die normaal ondersteuning, afleiding of veiligheid kunnen bieden, zoals scholen, dag- en opvangcentra, grotendeels dicht zijn. De samenwerkende beroepsverenigingen werken nu met alle jeugdhulpverleners in het jeugdveld onder moeilijke omstandigheden en moeten rekening houden met de mentale en lichamelijke gezondheid van de jeugd, met die van ouders én zichzelf. De maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tégen gaan maken het juist voor jeugdhulpverleners niet altijd gemakkelijk hun werk te doen. De samenwerkende beroepsverenigingen zijn daarom ontzettend trots op de hulpverleners die er alles aan doen jeugdigen en gezinnen te blijven begeleiden en behandelen.

 2. Kwetsbare medewerkers

  Nieuws

  Sommige medewerkers in de gehandicaptenzorg zijn extra bezorgd om het Covid-19 virus op te lopen. Medewerkers voelen zich kwetsbaar, omdat zij een (chronische) onderliggende aandoening hebben, zwanger zijn of thuis een gezins- / familielid hebben met een (chronische) onderliggende aandoening. De VGN krijgt hier veel vragen over binnen van zowel medewerkers als organisaties.

 3. Het is begrijpelijk dat medewerkers bij gezondheidsklachten nu ongeruster zijn dan voorheen en zich afvragen of een cliënt, een collega of zij zelf misschien besmet zijn met het coronavirus. Doordat er schaarste is en relatief ook nog wel zal blijven aan testmiddelen en -capaciteit, wordt in ons land niet iedereen met klachten getest. Er zijn inmiddels apps ontwikkeld waarmee een zelf-check kan worden uitgevoerd. Drie apps zijn als betrouwbaar aangemerkt. Die brengen wij graag onder de aandacht van organisaties en medewerkers. Het gebruik ervan kan mogelijk bijdragen aan geruststelling van medewerkers of het tijdig signaleren van een mogelijke besmetting.

  Inspirerende voorbeelden
 4. Er zijn verschillende landelijke initiatieven om zorgprofessionals te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Uit een deze week door de VGN gehouden uitvraag onder HR-managers blijkt dat hier veel behoefte aan is.

  Zorg en dwang 2
 5. Om gemeenten en zorgaanbieders te ondersteunen en duidelijkheid te bieden over de gevolgen van de corona-maatregelen voor het berichtenverkeer in het sociaal domein heeft het Ketenbureau i-Sociaal Domein drie scenario’s uitgewerkt over het gebruik van het berichtenverkeer in deze bijzondere tijd. Als gevolg van de corona-maatregelen kan niet alle zorg en ondersteuning worden geleverd zoals is afgesproken in de toewijzing. Zorgaanbieders en gemeenten zoeken daarom naar alternatieven om de werkzaamheden te continueren. Dit leidt tot verscheidenheid in het gebruik van het berichtenverkeer, met als gevolg extra administratieve lasten voor zorgaanbieders en risico’s voor gemeenten.

  twee via de duimen ineengeslagen handen
 6. Locatie De Hage in Rijssen van Philadelphia Zorg kreeg vanmiddag een bijzonder beeld-telefoontje. De koning belde omdat hij graag wil weten hoe het in deze periode gaat met de bewoners en medewerkers in de gehandicaptenzorg. En hoe je met elkaar omgaat met deze lastige en emotionele situatie die is ontstaan door de coronacrisis.

  Koning en Kees