Achtergrondartikelen

Actueel
 1. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een groot maatschappelijk probleem. Ook in de zorg komt seksueel grensoverschrijdend gedrag voor. Hoe kan je het zo goed mogelijk voorkomen? En hoe ga je ermee om als het toch plaatsvindt? Lees hier actuele informatie en tips voor mensen die in de gehandicaptenzorg werken.

  symposium, gesprek, congres, meningen
 2. Hoe inclusief is Nederland? Dat onderzoeken we in de rubriek van Markant ‘Gewoon inclusief’. We gaan daarvoor naar plekken in ons land die niet speciaal zijn ingericht voor mensen met een beperking. We kijken of deze plekken toch geschikt zijn voor deze doelgroep. Deze keer gaan we op bezoek bij de Jumbo in Woerden.

  Jumbo Woerden Geesje Roozeboom en Wilja de Jong
 3. Ouders van een kind met een beperking maken zich veel zorgen over wie er voor hun kind is als zij er niet meer zullen zijn. Rouwexpert Manu Keirse adviseert ouders om alles op te schrijven wat mensen moeten weten over je kind. Als zorgprofessional kun je ouders hierbij helpen.

  Manu Keirse
 4. Hoe ga je als zorgprofessional om met morele en ethische kwesties in de dagelijkse praktijk? Voor dit artikel spraken we met Dennis Verboom geestelijk verzorger bij ‘s Heeren Loo in Monster. Hij vertelde ons over een indringende casus waarbij de zus van een bewoner woedend werd op de arts VG.

  Illustratie Moreel Beraad
 5. Vergewis u van uw vergewisplicht!

  Achtergrond 12 mei 2023

  Recente berichtgeving in verschillende landelijke dagbladen over diplomafraude en frauderende ZZP'ers in de zorg baart zorgen. Wat kan een werkgever doen om het risico's op dergelijke uitwassen te beperken?

  leernetwerk
 6. Philadelphia Zorg heeft aandacht voor jongeren met een bijzondere broer of zus. Op het nieuwe platform Same! kunnen zij tips en informatie vinden en herkenbare verhalen lezen van andere jongeren in een vergelijkbare situatie.

  Platform Same
 7. Het verzuimpercentage in de zorg over het eerste kwartaal van 2023 komt uit op 8,76. Dat is een daling van 11 procent ten opzichte van 2022. Deze daling kan met name worden toegeschreven aan de daling in kort durend verzuim. Kijkend naar de verschillende leeftijdscategorieën zien we dat de daling van verzuim onder jongeren het hoogste ligt.

  Ziekteverzuim
 8. Verpleegkundigen, artsen en gedragsdeskundigen in de gehandicaptenzorg werken al wel met behulp van beroepsregistratie aan hun professionele ontwikkeling. Voor de begeleiders in de gehandicaptenzorg is zo’n stimulans actief aan de eigen professionele ontwikkeling te werken er nog niet. De BPSW gaat, samen met 500 begeleiders, uitzoeken of dit ook voor deze beroepsgroep waardevol is.

  Begeleider en cliënt passen lachend een schoen