Achtergrondartikelen

Actueel
 1. Mika Quak was 18 jaar toen hij voor het eerst op vakantie ging met de woongroep van Gemiva-SVG Groep waar hij toen al negen jaar woonde. Dat werd mogelijk doordat zijn begeleiders kansen zagen en buiten gebaande wegen durfden te denken. Voor zijn moeder Nicolette was dit ‘de kroon op een zware zoektocht’ naar de juiste zorg en behandeling en naar een zo normaal mogelijk leven voor Mika.

  Mika Quak
 2. Tools voor de overstap naar werk

  Achtergrond 22 augustus 2022

  Steeds meer mensen met een beperking krijgen de kans om binnen de dagbesteding een praktijkleertraject te volgen. Of zich op een andere wijze zo goed ontwikkelen dat het mogelijk wordt om te gaan zoeken naar een werkplek in de maatschappij. Dit kan gaan om vrijwilligerswerk, maar ook om een betaalde baan. Maar in de praktijk is het soms ingewikkeld om de overstap te maken van dagbesteding naar, bijvoorbeeld een beschutte werkplek. Vaak gaat het om een parttimebaan. Dit roept vragen op wat dit betekent voor de uitkering en toeslagen van de aspirant werknemer. Vanuit het programma Simpel Switchen is in de afgelopen jaren een Toolkit ontwikkeld om deze overstap makkelijke te maken.

  Mensen aan het werk
 3. Het FabLab van Bartiméus maakt technologische oplossingen voor vraagstukken van mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Zo hebben ze voor Pieter een etui gemaakt dat er voor zorgt dat hij contact kan maken met zijn begeleiders.

  Innovatie Bartimeus
 4. ‘Roken uitbannen is niet moeilijk’

  Achtergrond 15 augustus 2022

  Verslavingsarts Robert van de Graaf zegt graag 'knetterhard' waar het op staat: 'Als je je organisatie niet rookvrij maakt, ben je medeverantwoordelijk voor de dood van anderen.' Bovendien is het uitbannen van roken volgens hem 'niet moeilijk'.

  Roken
 5. Om samenwerking met crisisondersteuningsteams te ondersteunen is een nieuwe applicatieontwikkeld: LanCOS. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vereist dat voorafgaand aan het in gebruik nemen van deze applicatie een Data Protection Impact Assessment DPIA) of Privacy Impact Assessment (PIA) wordt uitgevoerd. Drie zorgaanbieders hebben met steun van de VGN een handreiking opgesteld voor het uitvoeren van een (D)PIA.

  Afbeelding met tekst
 6. Voor mensen met een verstandelijke beperking die ook een visuele beperking hebben, is het dagelijks leven hard werken. Vooral als die visuele beperking onopgemerkt blijft. Visio, Bartiméus en Philadelphia werken al dertig jaar samen om daar iets aan te doen. Voor Marjon Markerink maakt dat veel uit: ‘Ik kan steeds meer.’

  Marjon Markerink
 7. Jitske Draijer is muziektherapeut en probeert door middel van muziek de zintuigen te stimuleren. Wij bezoeken haar op een locatie van Philadelphia in Emmeloord. Daar geeft ze muziektherapie aan Aldert Visser, een jonge man met een intensieve zorgvraag.

  Begeleider rol bal op schouder van cliënt
 8. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) doet graag concrete voorstellen om de samenleving beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Ze praat over haar inspiratiebronnen: oom René, Karl Popper en alle jongeren die op haar stemden.

  Lisa Westerveld