Achtergrondartikelen

Actueel
 1. In de gehandicaptenzorg wordt vaak gehandeld vanuit het beheersen van risico's en het voorkomen van probleemgedrag, vindt Hans van Wouwe, ontwikkelaar van de Triple-C-methode. Zijn advies: houd het simpel. 'Het gaat om de vraag: wat heeft iemand nodig? Dat kan iets heel simpels zijn.'

  goed advies
 2. Bijdragen aan een groter geheel

  Achtergrond 12 februari 2024

  Ook de gehandicaptenzorg wordt zich ervan bewust dat een natuurlijk beheer van de omgeving bijdraagt aan de gezondheid of het welbevinden van de mensen die er wonen en werken. Maar hoe nieuw is deze ontwikkeling? Zijn antroposofische zorgorganisaties hier niet al honderd jaar mee bezig?

  groene-handicap
 3. Hoe ga je als zorgprofessional om met morele en ethische kwesties in de dagelijkse praktijk? Voor dit artikel spraken we met Marco van Delft, geestelijke verzorger bij 's Heeren Loo.

  Moreel beraad
 4. ‘Wilt u er nog een tulband bij? Ze komen vers uit onze bakkerij.’ De kracht van de Cosis-winkels #metzorggemaakt is het enthousiasme van iedereen die erbij betrokken is, en de klantvriendelijkheid.

  Danique Wiebing
 5. Drie jaar na het overlijden van zijn broer Manuel, begon journalist Jonathan Maas aan een terugblik op diens leven en op de gehandicaptenzorg. Na afloop van interviews met familieleden, zorgmedewerkers en beleidsmakers zat hij vaak huilend in de auto. ‘Als we dat hadden geweten, dan hadden we het anders gedaan.’

  Jonathan Maas
 6. Zonnetje in huis

  Achtergrond 02 februari 2024

  Berry Bleikertz (56) voelt zich in de donkere wintermaanden, net als veel meer Nederlanders, soms somber en moe. ‘In de zomer gaat Berry vaak tegen de muur in het zonnetje staan met zijn duim in zijn mond om te genieten van het zonlicht’, vertelt Feline Spijkers. Zij is de persoonlijk begeleider van Berry die bij Amarant in Tilburg woont.

  seizoenen - Markant
 7. Het afgelopen jaar is het verzuim onder al het zorgpersoneel in Nederland ieder kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Deze afname wordt wel kleiner.
  Het verzuimpercentage onder al het zorgmedewerkers over 2023 komt uit op 7,75. In 2022 was het 8,36, een daling van 7,3 procent. In tegenstelling tot het kort verzuim stijgt het verzuim langer dan 365 dagen. Dit stijgt voor het eerst tot boven de 2 procent. De meldingsfrequentie nam af tot 1,30.
  Dit blijkt uit jaarcijfers over 2023 van onderzoeksbureau Vernet.

  Ziekteverzuim
 8. Bij S&L Zorg lukt het: goede zorg voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking in combinatie met moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). Dankzij een methode waarmee begeleiders beter en bewuster contact maken met cliënten. 'We spreken dezelfde taal.’

  Artikel Markant