Achtergrondartikelen

Actueel
 1. Mantelzorgers met een migratieachtergrond maken minder gebruik van formele zorg en ondersteuning, terwijl zij juist vaak intensieve zorg geven. Hoe kunnen zorgverleners hen helpen om de zorg te delen? Menal Ahmad, onderzoekster aan de Vrije Universiteit onderzocht het.

  Onderzoekster Menal Ahmad
 2. Gewoon inclusief in de Efteling

  Achtergrond 02 februari 2023

  Hoe inclusief is Nederland? Dat onderzoeken we in de nieuwe rubriek van Markant ‘Gewoon inclusief’. We gaan daarvoor naar plekken in ons land die niet speciaal zijn ingericht voor mensen met een beperking. We kijken of deze plekken toch geschikt zijn voor deze doelgroep. We reisden af naar Kaatsheuvel voor een bezoek aan de Efteling.

  Efteling
 3. Van gewone muur tot interactieve digiwand

  Achtergrond 02 februari 2023

  Een digiwand helpt bij prikkelverwerking en emotieregulatie. Bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn hebben ze twee jaar geleden zo’n visueel communicatiesysteem geïnstalleerd en dat zorgt voor vrolijke gebruikers.

  Digiwand bij 's Heeren Loo
 4. Als je op een gelijkwaardige manier wilt samenwerken met ouders, waarom neem je ze dan niet in dienst? Bij Joyce-House in Wolvega doen ze dat. Sleutel tot het succes: ‘We schoffelen niets weg, alles mag er zijn.’

  Joyce-House in Wolvega
 5. Met een vereniging van 180 organisaties kun je minstens zoveel impact hebben als een ministerie, vindt VGN-directeur Theo van Uum. Zeker als je dezelfde visie deelt. Maar valt die wel te realiseren? ‘Eenvoudig wordt het niet, maar het is geen mission impossible.’ In een interview in Markant vertelt Theo van Uum onder andere over zijn ambities voor de VGN.

  Theo van Uum
 6. Wat gebeurt er als je buitenstaanders met een frisse blik laat kijken naar moeilijk verstaanbaar gedrag? Dertien ‘outsider-onderzoekers’ zonder ervaring in de zorg dachten mee bij zes zorgorganisaties in project WAVE. ‘Elkaar in moeilijke situaties opzoeken, dat is de sleutel’, aldus projectleider Gustaaf Bos.

  Project WAVE
 7. Uit een publicatie van het IGJ blijkt dat zij zorgaanbieders stimuleren te onderzoeken welke innovatie oplossingen het arbeidsmarkttekort terugdringen, door hen te vragen in te zetten op goed werkgeverschap, samenwerking en technologie.

 8. Op de locatie Winkellaan van Amarant in Tilburg werken zorgprofessionals, verwanten én professionals van stafdiensten samen bij de ondersteuning van cliënten. Een moeder, een manager en een directeur vertellen over de voordelen en de succesfactoren. ‘We zijn steeds meer één grote familie.’

  Sofi en David