Achtergrondartikelen

Actueel
 1. Op de vraag: “Heeft u ervaring als ouder van een zoon met beperkingen, dat medische gegevens niet beschikbaar waren op het moment dat het wél nodig was?”, antwoordde Anton van Berkenstijn* volmondig: JA!.

  Dit artikel gaat over de beschikbaarheid van medische gegevens van mensen met een beperking die onverhoopt zorg nodig hebben.

 2. Dit artikel gaat over de ontwikkeling van verzuim in de gehandicaptenzorg (GHZ) tot en met het vierde kwartaal van 2019. Het vormt een samenvatting van de branchemonitor voor de GHZ.
  Het gehele rapport van Vernet kan onderaan deze pagina (als bijlage) worden teruggevonden.

 3. Ouders willen meer verantwoordelijkheid tijdens besluitvorming rond het levenseinde voor hun kind met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Zij definiëren kwaliteit van leven anders dan artsen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van arts voor verstandelijk gehandicapten Ilse Zaal-Schuller.

  Ilse Zaal-Schuller
 4. ‘Langzaam kantelen wij het systeem’

  Achtergrond

  Bij Doenersdreef Zorg in Almere trekken ze geen hulpverlenersjas aan, want daar prikken jongeren met een LVB meteen doorheen. Ze zijn met hun klusbedrijf overal in de wijk aanwezig. Martcello Vogel over zijn werkmeester: ‘Ik ben die man dankbaar.’

  Martcello Vogel: ‘Zolang ik geld verdien ben ik tevreden.’
 5. De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) bepaalt dat bij continuering van het dienstverband, de oproepkracht na 12 maanden een aanbod moet krijgen voor een vast aantal uren. Dat aantal moet ten minste gelijk zijn aan de gemiddelde arbeidsomvang in die 12 maanden. Het mag ook een aanbod voor een jaarurennorm zijn. De werkgever moet het aanbod uiterlijk op de laatste dag van de dertiende maand doen, en de werknemer moet ten minste een maand bedenktijd krijgen. Per wanneer moet die vaste arbeidsomvang dan ingaan, en wat is de optimale duur van de oproepovereenkomst?

  iemand ondertekent een contract