Achtergrondartikelen

Actueel
 1. Nieuw pensioenstelsel

  Achtergrond

  Het toekomstige pensioenstel kwam tijdens de ALV op 3 juni 2021 ter sprake, waarbij vanuit het bestuur van PFZW de te maken keuzes werden gepresenteerd. Het bestuur van PFZW gaf daarbij hun voorkeursopties aan - de preferente keuzes. Sociale Partners, werkgevers en vakbonden, zullen in de nieuw te vormen Commissie Arbeidsvoorwaarden Pensioen (CAP) tot de definitieve keuzes moeten komen. Tijdens de ALV bleek dat de meerderheid van de VGN-leden de preferenties van het PFZW-bestuur volgt, hetgeen voor de VGN-vertegenwoordiger in de CAP (Johan Dusseljee, bestuurder Vanboeijen) een vorm van mandaat vormt voor het gesprek in de CAP.
  In dit artikel beschrijven we nog eens in hoofdlijnen het waarom, wat en hoe van het nieuwe pensioenstelsel.

  Pensioenfonds Zorg & Welzijn
 2. Een avond met United by Music 

  Achtergrond

  Johan de Koning (hoofdredacteur Markant) trok een avond op met het internationale succes 'United by Music'. Deze band geeft muzikaal getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking de kans om op te treden voor een groot publiek. Want, zo luidt het credo, “Music is what unites us and makes us all the same.” Hoe ziet een avond op stap met de band eruit?

  Foto van drie lachende mensen
 3. Met een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is de noodzaak om het behoud van medewerkers in de Gehandicaptenzorg aan te pakken van essentieel belang: een kwart van de (jonge) medewerkers verlaat binnen een jaar de sector. Snelle uitstroom betekent een hoge investering voor het (telkens weer) inwerken van nieuwe collega's voor de zorgorganisaties.
  Vanuit die gedachte onderzochten we hoe dit anders zou kunnen, met als centrale vraag: “Kunnen we er (regionaal) voor zorgen dat we medewerkers behouden voor de GHZ en, als dat nodig blijkt, toeleiden naar een nieuwe functie?”

  getekende poppetjes worden verbonden met een oranje poppetje
 4. Zorgorganisaties vinden de vitaliteit van hun medewerkers erg belangrijk, zeker nu zij al zo lang in de overlevingsstand staan vanwege corona, maar het wordt hoog tijd dat werkgevers het ook écht prioriteren, zegt Babette Alberda. Zij is coördinator duurzame inzetbaarheid bij Philadelphia en was in 2019 Vitality Manager van het jaar.

  Babette Alberda, coördinator duurzame inzetbaarheid bij Philadelphia.
 5. Op dinsdag 18 mei keken ruim 200 HR-adviseurs, Arbo-coördinatoren en leidinggevenden in de zorg naar het webinar 'Praatjes vullen wél gaatjes' . Het webinar werd door de kijkers gemiddeld beoordeeld met een 8!

  Webinar
 6. Hoe kan de zorg een aantrekkelijke werkgever worden én blijven? Minister van Ark vroeg het de SER na publicatie in 2020 van het advies “De toekomst van de zorg”. Op de dag van de Verpleging, 12 mei, antwoordt de SER in het advies “Aan de slag voor de zorg”.
  Om mensen die in de zorg (willen) werken, te motiveren en vast te houden, zijn belangrijk: zicht op een mooie loopbaan, ruimte voor opleiding en ontwikkeling, zeggenschap over het eigen werk en de werk-privébalans, én een goed salaris.

 7. Door de uitkomsten van cliëntervaringsinstrumenten te koppelen aan ondersteuningsplannen, loopt de gehandicaptensector voorop in
  waardegedreven zorg. Dat stelt hoogleraar Kees Ahaus. Cliënten waarderen het: ‘Het gaat over jezelf, dus het is belangrijk je zegje te doen.’

  Een illustratie van een arts en cliënt in het kader van Waardegedreven zorg.